Köszönet a kisgyermeknevelőknek!

Tata Város Önkormányzata szervezésében rendeztek ünnepséget a Bölcsődék Napja alkalmából április 20-án a Piarista Rendházban. Az esemény előtt az újhegyi városrészben, a Nádas utcában felépült új bölcsődében tartottak bejárást.

A világ első bölcsődéjét Francois Marbeau alapította 1844-ben, Párizsban. Hazánkban éppen 170 éve, 1852. április 21-én az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérház (ma V. ker. Irányi u. 2-4.) földszintjén nyílt meg az ország első bölcsődéje, ahol akkor 5 szobában 38 kisgyermekről gondoskodtak. A bölcsődei mozgalom elindítása a Pesti Első Bölcsődei Egylet érdeme, melynek első elnöke Forrainé Brunszvik Júlia (Brunszvik Teréz unokahúga) volt. Hivatalosan 2010. óta ünneplik Magyarországon a Bölcsődék Napját, melynek alkalmából az önkormányzat minden évben találkozóra hívja a tatai bölcsődék munkatársait.

Városunkban több, mint 360 millió forint európai uniós támogatás és önkormányzati forrás segítségével épült új bölcsőde Újhegyben, a Nádas utcában. A fejlesztés nyomán egy 36 férőhelyes intézménnyel gazdagodik Tata, a beruházás 13 új munkahelyet is teremt. Az ősszel átadásra kerülő intézmény helyszínén az építkezés és a műszaki átadás is befejeződött, jelenleg a berendezés valamint az eszközök beszerzése zajlik. Dr. Varga András, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, az épület és környezete a jövőben egy új városi alközpontként is funkcionál majd, ahol a környék lakói különböző programokat, közösségi eseményeket is tudnak rendezni.

A Nádas utcai bölcsőde épületében a három csoportszoba mellett többek között közösségi tér, irodák, fürdőszobák, mosoda, konyha, fejlesztő szoba, személyzeti étkező és akadálymentes mosdó is helyet kap. Az intézmény ősztől a Tatai Csillagsziget Bölcsőde tagintézményeként fog működni. Fekete Éva, a Csillagsziget Bölcsőde vezetője ezzel kapcsolatban tájékoztatott arról, hogy már többen jelentkeztek, de vannak még szabad helyek, így továbbra is várják azon szülők jelentkezését, akik szeptembertől szeretnék városunk új bölcsődéjébe íratni gyermekeiket.

A bejárást követően, a Piarista Rendház dísztermében rendezett ünnepségen először Michl József polgármester köszöntötte a tatai kisgyermeknevelőket és munkatársaikat. A városvezető minden tatai szülő nevében mondott köszönetet azért az odaadó szeretetért, mellyel a szakemberek a legkisebbek felé fordulnak. Michl József úgy fogalmazott: – Teljesen természetes, hogy évről-évre köszönetet mondunk a bölcsődei munkatársaknak, és szakmai napot szervezünk számukra. Az idei találkozónak az a különlegessége, hogy bejárhattuk az új bölcsődénket, ahol hamarosan nagy szeretettel várjuk a kicsiket.

Az eseményen Bencsik János is megosztotta gondolatait. A Tatai-medence országgyűlési képviselője kiemelte:- Egy bölcsőde épülete, legyen az bármilyen színes, felszerelt vagy modern, csupán egy épület, amely a benne dolgozó szakemberektől válik otthonossá. Őket, a varázslókat ünnepeljük a Bölcsődék Napján, akik olyan otthont varázsolnak a gyermekek számára, melyben a legkisebbek biztonságban érzik magukat, s a szeretetteljes gondoskodásnak köszönhetően fejlődnek és teljesedhetnek ki.

A Bölcsődék Napja alkalmából rendezett eseményen az elmúlt esztendők hagyományainak megfelelően köszöntötték a Csillagsziget Bölcsőde azon dolgozóit, akik kiemelkedő munkát végeztek a mögöttünk álló esztendőben. Fekete Éva intézményvezető, aki egyben az ünnepség házigazdája is volt, két kollégáját köszöntötte: elismerésben részesült Havranszkiné Németh Andrea kisgyermeknevelő és Szabó Imréné élelmezésvezető, akiknek szeretettel gratulálunk, munkájukhoz jó egészséget kívánunk a jövőben is.

A tatai ünnepség vendége volt Dr. habil Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, aki szakmai előadást tartott „Reflektív kisgyermeknevelő – az értékteremtés szolgálatában” címmel. Ezt követően, az ünnepség zárásaként került sor Benda Gábor zongoraművész koncertjére. A „Jézus története” – tizenkét tételes szóló zongoramű, mely Jézus életének tizenkét állomását mutatta be. Benda Gábor a koncert előtt elmondta, az előadást 2020-ban, a koronavírus járvány miatti bezártság idején kezdte el komponálni, s mára az ország számos pontján bemutatta. A darabot szöveges evangéliumi narráció kísérte, Vereszki Eszter közreműködésével.