70 alkotás Tatán a BÉKE jegyében

Tata Város Diákönkormányzata (TAVIDÖK) 2010 óta minden tavasszal meghirdeti képzőművészeti pályázatát „EZER ARCUNK-EZER RAJZUNK” címmel. Második éve tematikát is adnak az alkotó fiataloknak. Idén a BÉKE volt a hívószó, s közel 70 alkotás érkezett be a pályázatra 7 tatai iskola diákjaitól. Az általános és középiskolás fiatalok igen kreatív megoldásokat valósítottak meg ecsettel, ceruzával, de még gombokkal is. Az alkotásokból a Talentum Szakgimnáziumban nyílt kiállítás április 26-án.

A megjelenteket Fogel Zsolt igazgató és Ködmön Kristóf diákpolgármester köszöntötte, a zenés hangulatot Szénási Csilla és Tőkés Szilvia három dala teremtette meg. A szakmai zsűri nevében Kóthay Péter művésztanár méltatta az alkotókat: -Tartalmilag a fiatal alkotók munkáiban a béke jelképei jelennek meg – mondta el Kóthay Péter, aki kitért egyes alkotások üzenetére, jelképeire. „A fiatal alkotók sokféle vizuális technikát alkalmaztak, egyéniségüknek megfelelően. Láthattunk rajzokat, festményeket: akvarellel, temperával, acryllal, de használtak gipszet is, vagy gombokat a kompozícióhoz. Megjelenik a sokszorosító grafika is papírmetszet és karcok formájában. Gratulálok a fiatal alkotóknak és tanáraiknak is.”

Varga András önkormányzati képviselő, a TAVIDÖK mentora a helyszínen elmondta: – 14. éve hirdeti meg Tata Város Önkormányzata és Diákönkormányzata ezt a képzőművészeti pályázatot. Mikor meghallottam, hogy idén a BÉKE áll a pályázat középpontjában, először nehéznek éreztem ezt a témát. Látva azonban a fiatalok alkotásait, az azokban lévő kreativitást, azt kell mondanom, hogy fantasztikus megoldások születtek. Látszik az átgondoltság mindenhol, látszik a befektetett energia és technika. Köszönjük a közel 70 alkotást, és gratulálok minden alkotónak és díjazottnak!

Cserteg István Ifjúsági referens a kiállítás kapcsán kiemelte:- Nagy jelentősége van a fiatalok képzőművészeti alkotókedvének. Fontos, hogy lássuk alkotásaikat és azokat meg is mutassák a közönségnek: ismerősnek és ismeretlennek. A visszajelzések nagyban befolyásolhatják egy művészeti pálya további sorsát. Említhetjük jó példaként, hogy a tatai diákönkormányzat tavaly Szikora Georginát (Talentum Szakgimnázium) támogatta első önálló kiállítása megrendezésében a Peron Tehetségközpontban. Szintén jó példa a tavalyi TAVIDÖK különdíjas Váradi Lili (a Református Gimnázium tanulója), akinek most van önálló kiállítása a saját iskolája galériájában, sikerrel. Elmondhatom, hogy a mai kiállítás alkotói között a jövő grafikusai, tervezői, sikeres művészei vannak.

A 70 alkotás között az alábbi 18 fiatalt díjazták:

-A TAVIDÖK különdíját Altmár Viktória (Talentum Szakgimnázium tanulója) kapta.

-A 20. Tatai Tehetséggondozó Művészeti Táborba meghívást kapott:

Kovács Boglárka, Neichl Artúr, Nagy Ramóna, Barabás Gréta (Talentum Szakgimnázium), és Deák Álmos (Kőkúti Általános Iskola).

További díjazottak:

-Orbán Luca, Barsi Adél (Kőkúti Általános Iskola), Zhorela Zsófia (Vaszary Általános Iskola), Tamás Boglárka és Czévus Jázmin (Fazekas Általános Iskola), Hunya Lídia (Református Gimnázium), Felner Máté, Horváth Janó, Bodnár Benedek, Szilágyi Attila, Pásztor Norbert (Új úti Iskola) és Dörnyei Zsolt (Eötvös Gimnázium).

A tárlat május 14-ig tekinthető meg a Talentum Szakgimnázium Csapó utcai kiállítóterében.

(Cserteg István írása)