A Bölcsődék napja Tatán

A Bölcsődék Napja alkalmából Tata Város Önkormányzata idén is köszöntötte a tatai bölcsődék kisgyermeknevelőit, munkatársait. A Piarista Rendház dísztermében rendezett eseményen elismeréseket is átadtak április 25-én.

1844-ben Párizsban alapították meg a világ első bölcsődéjét, az első magyar intézmény pedig 1852. április 21-én nyílt meg Budapesten, a Kalap utcában. Április 21-ét 2010-ben nyilvánították hazánkban államilag elismert ünneppé. Fekete Éva, a Tatai Csillagsziget Bölcsőde vezetője a Piarista Rendházban köszöntőjében kiemelte: – A Csillagsziget Bölcsőde sok tekintetben különbözik más intézményektől, és számos dologra büszkék lehetünk. Ilyen például az inkluzív bölcsődei ellátás megteremtése. Az inkluzív nevelés mára alapvető intézményi szemlélet lett bölcsődéinkben, közösen alakítottuk, és folyamatosan alakítjuk környezetünket olyanná, hogy minden kisgyermek jól érezze magát benne. Egyre több család kéri atipikus fejlődésű gyermeke részére a bölcsődei ellátást, bízva szakértelmünkben, a bátorító környezetben, a jó személyi és tárgyi feltételek meglétében. Amire még nagyon büszkék lehetünk, az a tanulás iránti vágy, az önképzés, a képzéseken való magas részvételi arány. Itt nem csak a felsőfokú tanulmányokat folytató munkatársaimra gondolok, hanem azokra a kollégákra is, akik már a bölcsőde dolgozójaként szereztek szakképzettséget: szakács, gyógypedagógiai munkát segítő munkatárs, kisgyermek gondozó-nevelő.  A kisgyermeknevelők kétharmada felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, ami országos viszonylatban kiemelkedő. Jelenleg hatan folytatnak felsőfokú tanulmányokat, ketten alapképzésben, ketten szakirányú továbbképzésben, ketten pedig már mesterképzésben vesznek részt. Fekete Éva hozzátette: – Amire azonban a legbüszkébbek lehetünk, az a jó munkaközösség, mely nélkül az eredményeink nem valósulhattak volna meg.

A Bölcsődék Napjához kapcsolódva az ünnepségen Michl József polgármester úgy fogalmazott: – Nagy öröm minden évben újra találkozni és köszönetet mondani, amellett, hogy rendszeresen találkozunk év közben is, és nagyon jó érzés fenntartói szemmel tapasztalni a város bölcsődéiben zajló stabil, magas szakmai színvonalú munkát, azt, hogy a tatai bölcsődékben minden rendben van. A városvezető hozzátette: – Mindannyiunknak van valamilyen dolga, felelőssége ezen a világon, önök pedig mások gyermekeiért, ráadásul a legkisebbekért vállalnak felelősséget. Ez egy óriási feladat ugyanakkor gyönyörűség is, hiszen önök a második édesanyák, amiért nagyon hálásak vagyunk. Kívánom, hogy munkájukhoz minden nap tudjanak erőt gyűjteni reggel, és este a munka után pedig tudják elengedni a nap nehézségeit.

A Bölcsődék Napja alkalmából minden évben külön elismeréseket adnak át. Idén a Csillagsziget Bölcsőde két munkatársát köszöntötték, Bartal Csenge kisgyermeknevelőt és Nagyné Varga Anikó szakácsot.

Bartal Csenge 2014 óta dolgozik a Csillagsziget Bölcsődében, munkájában  motiváltság, a gyermekeket és szülőket támogató, példaértékű munkabírás jellemzi. 2020-ban szerezte meg kisgyermeknevelői oklevelét a Soproni Egyetem Csecsemő-és kisgyermeknevelő Szakán, és jelenleg is tanulmányokat folytat a „Magyar hagyományőrzés mesepedagógiával” szakterületen. Változatos ötletekkel támogatja a kisgyermekek érzelmi, értelmi és mozgásfejlődését, s szakmai hozzáértéssel fogadja a gyakorlatukat töltő hallgatókat. A családi programok aktív résztvevője, aki mindig a kisgyermekek érdekeit szem előtt tartva fogalmazza meg véleményét, képviseli a szakmáját. Energikussága, ötletgazdagsága példaértékű.

Nagyné Varga Anikó 2013-ban helyezkedett el a Csillagsziget Bölcsődében. Az intézmény főzőkonyháján kezdetben kisegítő feladatokat látott el, majd 2019-ben megszerezte a szakács szakképesítést. Az utóbbi években megnövekedett az ételérzékenységgel küzdő gyermekek száma, így az új, korszerűen felszerelt konyhában már nekik készíti az ízletes fogásokat. Folyamatosan törekszik arra, hogy új ízekkel, változatosabb összetételű ételekkel lepje meg a speciális igényű kisgyermekeket. A családi rendezvények alkalmával tartott ételkóstolókra szemet gyönyörködtető finomságokat készít, kreativitása nem ismer határokat. Segítőkész, megbízható, precíz munkatárs.

Az elismerésekhez szívből gratulálunk, sikeres, örömteli éveket kívánunk a folytatásban is!

Az eseményen közreműködött Izsáki Zsuzsanna, Bolyki Balázs és fiai – Bolyki Gergő, Bolyki Levente, Bolyki Dávid és Bolyki Máté –  a B4., valamint Pápes Éva mesefejtő, író, aki „Gondolatok a meséről” címmel tartott előadást.