A Csendes Szilveszterről is egyeztettek a Zöld Kerekasztal résztvevői

Ismét összeült a Zöld Kerekasztal, ezúttal november 6-án egyeztettek a résztvevők a szilveszteri időszakkal kapcsolatban a Városházán.

A Zöld Kerekasztal rendszeresen ülésezik, tagjai környezetvédelmi és egyéb zöld témák aktuális kérdéseit vitatják meg. Az önkormányzat korábban elfogadott környezetvédelmi programjában határozott arról, hogy összehívja a Zöld Kerekasztalt, a városunkban működő civil szervezetek és egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos szervezetek, intézmények képviselőit. Idén januárban a legutóbbi szilveszteri tűzijátékozás következményeiről, a vadludak védelméről egyeztettek.

Michl József polgármester a novemberi ülés helyszínén elmondta: – A Magyar Madártani Egyesület, az Által-ér Szövetség és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület összefogásával egy újdonsággal találkozhatnak a tataiak, ugyanis a közelmúltban ún: polgári természetőrök tettek vizsgát és kaptak engedélyt arra, hogy bizonyos helyzetekben segítséget nyújtsanak a természet védelmében az arra hivatott, hivatalos szerveknek. Ennek a közösségnek, a szakmai szervezeteknek és a polgári természetőröknek komoly feladatuk lesz idén szilveszterkor. Ebben az időszakban lehet tűzijátékot használni Magyarországon, ám Tatán hosszú évek óta, az itt telelő vadludak érdekében korlátozva van a pirotechnikai eszközök használata: november 1. és február 28. között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket az Öreg-tavat övező városrészben. Michl József kiemelte: – A célunk az, hogy kivédjük a kihágásokat, ezért szilveszter éjszakájára egy intenzív őrzést fogunk megszervezni, együttműködve a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a városi közterület-felügyelettel, a természetvédelmi szervezetekkel és természetesen a polgári természetőrökkel. Közösen szeretnénk megszervezi a Csendes Szilvesztert is, ami azt jelenti, hogy szilveszter éjszakáját az Öreg-tó partján lehet tölteni, de tűzijáték és hangoskodás nélkül, nyugodt, békés hangulatban átlépve a következő esztendőbe.

A tatai Csendes Szilveszterről hamarosan további híreket is adnak majd a szervezők.