A fenntartható, tudatos vízgazdálkodásról rendeztek konferenciát Tatán

„Azért a víz az úr – a klímaváltozás kihívásai és válaszai” címmel rendeztek szakmai konferenciát március 23-án az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban.

A konferencia célja az volt, hogy a résztvevők megoszthassák azokat az ismereteket, melyeknek birtokában eredményesen alakíthatják ellenállóbbá lakóhelyüket a klímaváltozás negatív hatásaival szemben, valamint példákat mutathassanak be a jelenleg alkalmazott műszaki és egyéb megoldásokról.

Az eseményt Rigó Balázs alpolgármester nyitotta meg, aki úgy nyilatkozott: – Nagyon megtisztelő az önkormányzat számára, hogy ilyen nívós programoknak adhatunk helyet. Ez nyilvánvalóan egyrészt Tata adottságaiból következik, de emellett abban bízunk, hogy abból a munkából is, amit az önkormányzat a mögöttünk álló években végzett ezen a területen. Nagyon sok olyan fejlesztés valósult már meg a városban, amely a vizekkel, a természetes vizekkel, a csapadékvíz elvezetéssel vagy éppen a vízmegtartással kapcsolatos. Természetesen a munkák nem érnek véget, számtalan megoldandó feladattal és lehetőséggel szembesülünk, melyek együtt vannak jelen Tata életében, egyszerre okozva örömet és nehézséget is. Ezeknek a megoldásán felelős gazdaként kell dolgoznia az önkormányzatnak, s ehhez nélkülözhetetlen a folyamatos konzultáció a megfelelő szakemberekkel, a jó példák megismerése és a tapasztalatok cseréje, minderre remek alkalmat nyújt a konferencia is.

Az önkormányzat vizeinkkel kapcsolatos munkájának eredménye volt az elmúlt időszakban többek között a Réti 8-as tó rehabilitációja, a Grófi-tó megújítása, a Május 1. úti forráskár-rendezés, a Kismosó és a Malom-patakok medreinek fejlesztése, a tervezett halgazdálkodás az Öreg-tavon, de része például az Által-ér Szövetségben való aktív együttműködés és a jelenleg is zajló, több, mint 1 milliárd forintból, közel 1400 méteres szakaszon megvalósuló csapadékvíz elvezető csatorna építés a Gesztenye fasorban illetve környékén.

A tatai konferencia előadásai olyan témákat érintettek, mint a klíma és vízgazdálkodás, a patak rehabilitáció városi környezetben, az új generációs csatornarendszerek vagy a fenntartható vízgazdálkodási projektek hazai és nemzetközi finanszírozási lehetőségei.