A FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság felhívása

A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018 óta idén ötödik alkalommal ünnepelhetjük meg a Magyar Parasport Napját február 22-én. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a magyar parasportok és kiváló parasportolóink megünneplésére készülve ismét együttműködésre, megemlékezésre hívja az ország összes óvodáját és iskoláját LÉLEKMOZGATÓ programjával. Újdonságként idén az egyetemeket is megszólítják és aktivitásra biztatják.

Az MPN2022 program két nagykövete: Ekler Luca – paralimpiai, világ- és Európa-bajnok atléta és Dr. Baji Balázs – világbajnoki bronzérmes, Univerziádé győztes atléta. A pandémia, a járványügyi intézkedések már a tavalyi évben is változtatásra, rugalmasságra késztették a szervezőket, akik bíznak benne, hogy a nehezített körülmények ellenére, idén is több száz intézmény és település csatlakozik felhívásukhoz, és 2022. február 22-én (kedden), együtt foglalkoznak majd a parasportok, a parasportolók, a fogyatékossággal élők témájával szemléletformáló, Lélekmozgató elméleti, illetve – ahol csak lehetséges – gyakorlati sportfoglalkozások keretében.

Idén is sok segédlettel, videóval készülnek, hogy még inkább támogassák a színvonalas megemlékezést akár a személyes részvételű eseményeknél, akár a digitális, online platformokon történő aktivitásoknál. A Magyar Paralimpiai Bizottság mottója: „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!” – most is ugyanúgy aktuális, sőt ebben a mindenki számára kihívásokkal teli helyzetben még jobban az együttérzésre, szolidaritásra, elfogadásra ösztönöz minket. A parasportolók kitartása, helytállása pedig még inkább követendő példát jelenthet a fiatalság számára, akiknek élete, a FODISZ szlogenjét idézve, valóban: „Több, mint sport!” – fogalmaznak felhívásukban a szervezők, akik 2022-ben is együttműködésre biztatják az oktatási, nevelési intézmények és az önkormányzatok vezetőit, ahol csak lehetséges, dolgozzanak össze és valósítsanak meg közösen Lélekmozgató programokat (természetesen betartva a járványügyi előírásokat).

Idén is is többféle pályázattal készülnek a regisztrált intézmények számára, díjazzák majd a megvalósított legkiválóbb programokat, valamint rajz- és videópályázatot is meghirdetnek. Természetesen a pályázati felhívásokat szervezeteik honlapján és a Lélekmozgató Facebook oldalon is publikálják.

A REGISZTRÁCIÓS lehetőség a FODISZ honlapján elindult: https://fodisz.hu/mpn2022reg/