A Föld Napja a Piarista Rendházban

Április 22-én a Föld Napja adta a központi témát a Piarista Rendházban lévő Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban, ahol a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának Csecsemő- és kisgyermeknevelő Alapképzésen tanuló másodéves hallgatói az újrahasznosítás terén is tapasztalatokat szereztek.

Dr. Molnár Katalin, a Benedek Elek Pedagógiai Kar intézetigazgatója, egyetemi docens úgy nyilatkozott:- A Soproni Egyetem zöld egyetem, minden egyes kar és szak szervez a témával kapcsolatos kurzusokat, melyek különösen fontosak a pedagógiai jellegű képzések esetében, hiszen a kisgyermekek életében a 3 éves kor alatti időszak a legmeghatározóbb abban, hogy a világgal való ismerkedésük milyen szemlélettel valósul meg. A kisgyermeknevelőknél a „Fenntarthatóság és környezeti nevelés” kurzus foglalkozik ezzel. Tatán arra helyezünk hangsúlyt, hogy a hallgatók olyan ismereteket szerezzenek a fenntarthatóságról, melyek bővebbek, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy a vízgazdálkodás – fogalmazott Dr. Molnár Katalin.

A Föld Napja alkalmából a hallgatók különböző feladatokat kaptak április 22-én. Többek között bemutatták, hogyan ismertetnének meg egy állatfajt a kisgyermekekkel, valamint újrahasznosítottak és újrahasználtak, ugyanis  bevásárláshoz alkalmas táskákat és zacskókat is készítettek.

A környezettudatos magatartásformálás példával, élményteli cselekvéssel, jó közösségi tapasztalatokkal hatékonyabban érhető el. Ezt célozzák azok a témák, feladatok, melyeket a kisgyermeknevelő szakos hallgatókkal a „Fenntarthatóság és környezeti nevelés” elnevezésű kurzus dolgoz fel.