„A jövő azoké, akik a békét hozzák a világ számára…” – 1956 eseményeire emlékeztünk

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében október 23-án délelőtt idén is a körforgalomnál található emlékműnél rendeztek megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Az eseményen Michl József polgármester mondott beszédet, melyben a városvezető így fogalmazott: – Ünnepeink azért vannak, hogy előre nézzünk és erőt merítve hős elődeink szabadságot szerető és a honszeretetet megélő példájából, hittel és bátorsággal felvértezve bármikor megvívjuk legújabb honelfoglaló, megtartó, vagy visszafoglaló küzdelmeinket. Ma is itt leselkedik a veszély mindarra, amit ezredévek alatt a magyar felépített, de itt van az ezredévek alatt örökölt tudás az egymás iránti, szabadságot is megtartó szeretet építésére! … Ezért is emlékezünk ma hálás szívvel azokra a tatai családokra, amelyekben felnőhettek 56-os hőseink is, akik újra hazát akartak teremteni. Ahol – ha az 50-es évek nem verték szét – volt erős család, biztos hittel élő édesapa és szerető édesanya, akik bármilyen nehéz életük is volt, hittek az Isten, család, haza iránti szent kötelességben és megtartó erőben. Szeretettel emlékezünk tehát ma is a Senkár, a Kaszás, a Rónavölgyi, a Balázs, a Fasching, a Hemmerlein, a Pavlisz, a Pordán, a Bődi, a Kiss, a Némethi, a Mészáros, a Mazalin, a Domoszlai, a Sárközi, a Nyíri és természetesen sok-sok további tatai családra. Hálásan emlékezünk mindenkire, akik 1956 után, minden bolsevik nyomorgatás és sunyi üldözés ellenére kitartottak egy jobb haza újrateremtése mellett. Most újra nagy szükség van józanságunkra, tiszta gondolatainkra, őszinte érzéseinkre, hiszen nagy veszély fenyeget. Itt a háború a keleti szomszédunkban, és a nyugatról jövő gazdasági és pénzügyi térdre kényszerítés próbálkozásai. A délről támadó fizetett migráns áradat nem csökken, és nem csökken a nemzetünket romboló belső kimúlhatatlannak tűnő sátáni vírus, a gonosz napi cselvetése sem, mely arról akar meggyőzni, hogy te vagy önmagad istene. Semmi más célja nincs, mint mindent szétverni, lerombolni és minden jót megakadályozni! Michl József az ünnepség helyszínén kiemelte: – A tatai születésű, száz éve elhunyt kiváló tudós pap, Giesswein Sándor úgy fogalmazott nem sokkal halála előtt: ”Sokan vannak azok, akik a világot újra lángokba akarják borítani, mert önző érdekük az, hogy itt a földön ne legyen tartós a béke. Ők elfelejtették a komoly munkát és szeretnének a zavarosban halászni. A jövő azonban azoké, akik a békét hozzák a világ számára.” Legyünk hát mi is szorgalmas béketeremtő munkások mindannyian, otthon a családunkban, a közösségeinkben, Tata városában és a hazánkban! Továbbra is van még dolgunk bőven! A jövő csak így lehet a miénk, Isten minket úgy segéljen!

A megemlékezésen közreműködött Michl-Perczell Anita, Ködmön Kristóf diákpolgármester, a Kőkúti Általános Iskola és a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai Tagintézményének diákjai, valamint a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével.

Az 1956-os eseményekre emlékező programsorozat október 26-án csütörtökön, 15:00 órakor folytatódik a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulással, mely a következő emlékhelyeket ejti útba:

Kossuth tér, Tatai Református Gimnázium – dr. Némethi László emléktáblája,

Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája,

Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája,

Tópart – 1956-os kopjafa,

Kodály tér – Hősök emlékműve,

Ady Endre utca, rendőrség – 1956-os emléktábla,

Baji út – 1956-os emlékkő.

Ezt követően, november 4-én, szombaton 18:00 órakor a Piarista Rendház dísztermében a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából.