A legtöbb adót fizető tatai vállalkozásokat köszöntötték

Tata Város Önkormányzata szervezésében idén is a Kiss Hotelben rendezték városunk legtöbb adót fizető vállalkozásainak találkozóját, április 5-én.

Az önkormányzat hosszú ideje aktív, jó partneri kapcsolatot ápol a helyi cégekkel, vállalkozásokkal. Ezt az együttműködést 2019 óta önkormányzati kapcsolattartó koordinálja, de folyamatosan lehetőség van a személyes találkozókra, egyeztetésekre is. A város emellett hírlevél szolgáltatást működtet, elektronikus formában több, mint 1000 vállalkozással tart informális kapcsolatot. Évek óta rendszeresek az önkormányzat által szervezett kötetlen vállalkozói találkozók is, melyeknek célja a helyi vállalkozók, valamint a város és a gazdasági élet szereplői közötti kapcsolat építése, erősítése. Ezeken a fórumokon az elmúlt időszakban számos, a gazdasági élet aktualitásaival és a működést segítő lehetőségekkel foglalkozó előadás, tájékoztató hangzott el, olyan témákban mint a hulladékgazdálkodási törvény változásai, az állami támogatási rendszerek, foglalkoztatást támogató programok, a szakképzés helyzete vagy a munkaerő-megtartás módjai.

Michl József polgármester az eseményen úgy nyilatkozott: – Tata idén átlépi a 3 milliárd forintos helyiadó bevételt, és ennek az összegnek a 93%-át cégek fizetik be, 7%-a tatai magánszemélyektől érkezik. Ezért nagyon fontos, hogy a helyi munkaadókat megbecsüljük, megköszönjük nekik, hogy sok tatai családnak munkát adnak. Emellett fontos az is, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a társadalmi felelősségvállalása példaértékű. Sokan jó szívvel adományoznak például a téli ételosztáshoz vagy a helyi sport és kulturális élet eseményeinek megszervezéséhez, valamint más konkrét ügyekben nyújtanak segítséget. A városvezető hozzátette: – Az elmúlt hónap során a Magyary-terv 3.0 vitairatához számos cég hozzászólt és javaslatokat, ötleteket adtak, ezt is nagyon szépen köszönjük nekik.

Az április 5-i találkozón részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Ádám Sándor főosztályvezető és Kása Ákos szakértő, az európai uniós szakpolitika és programok főosztályáról. A meghívott vendégek a foglalkoztatások növelését és a kapacitások bővítését elősegítő uniós pályázati lehetőségekről  nyújtottak tájékoztatást, majd  Michl József  a 2023-as esztendő számairól, a közelmúlt fejlesztési eredményeiről és az idei tervekről beszélt.

Az elmúlt év eredményei alapján hagyományosan idén is külön köszöntöttek helyi cégeket, vállalkozásokat. Az eseményen elismerésben részesült:

-A Nágel NordArt Műszaki, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., az elmúlt években tapasztalt dinamikus fejlődésével elért üzleti sikereiért, melyek nyomán a kisvállalkozás elősegítette településünk gazdasági erejének növekedését, társadalmi szerepvállalásával jelentős mértékben hozzájárult a város humanitárius feladatainak ellátásához. A Nordart 2008. óta a magyar elektromos fűtési piac meghatározó szereplője, hosszú ideje a hasonló termékeket forgalmazó cégek sorában az első három között tartják számon. 2017. óta a teljes országot lefedő, kiemelt viszonteladói hálózattal, Nordart pontokkal rendelkeznek. A vállalkozás a sport és a helyi közösségek rászorultjait segítő tevékenysége is példaértékű.

– A MARÉP Építőipari, Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft., építészeti sikereiért, melyek nyomán jelentős szerepet vállal Tata építészeti arculatának formálásában, valamint az épített környezet értékeinek megóvásában, újjáéledésében egyaránt. Markos Anikó tatai lokálpatriótaként szakmai munkájával jelentős szerepet vállal városunk épített örökségének megóvása, újjáéledése érdekében. Kisvárosi léptékbe illeszkedő lakó-, társasház, közösségi épülete és műemlék felújítása már több szakmai elismerésben is részesült, számos magán és közösségi épülete található Tatán. Közéleti szerepkörben Komárom-Esztergom Vármegye építészetének is meghatározó alakja, a területi kamara elnöke, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagjaként pedig országos szinten is képviseli a szakmát.

-A Barina Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft., mely évek óta hozzájárul Tata gazdasági erejének növekedéséhez. A gazdasági társaság Tatai Ipari és Logisztikai Parkjába betelepült vállalkozások meghatározó szerepet töltenek be városunk adóbevételének gyarapításában. A 2006-ban alakult gazdasági társaság a Tatai Ipari és Logisztikai Park többségi tulajdonosa, fejlesztője és üzemeltetőjeként kínál és biztosít lehetőséget a betelepülő vállalkozások beruházásainak, helyi lakosok foglalkoztatásának. Napjainkra 59 cégnél 178 főt meghaladó a foglalkoztatottak száma, közel 92 milliárd forint éves árbevételt produkálnak a letelepedett cégek, megközelítőleg 50 %-os exportteljesítmény mellett. A város versenypozíciójának megtartásához és stabilizálásához, a helyi gazdasági környezet javításához, a termelő és szolgáltató bázis fejlesztéséhez, új beruházások megvalósulásához és a helyi foglalkoztatottság növeléséhez a Tatai Ipari és Logisztikai Park egyaránt jelentősen hozzájárult.

A Kiss Hotelben megrendezett eseményen közreműködött Varga Lilla és Mike Ariel, a HellóPisti zenekar tagjai.