A mandátumot szerzett képviselők is átvették megbízóleveleiket a képviselő-testület júniusi ülése előtt

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete június 26-án tartotta soros ülését a Városháza dísztermében, ahol a képviselők ezúttal 13 napirendi pontban hoztak döntést.

Az ülés előtt került sor az egyéni választókerületekben és a kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselők megbízóleveleinek átadására. Michl József polgármesternek, valamint a lengyel, német és roma nemzetiségi önkormányzati képviselőknek a Helyi Választási Bizottság elnöke, Vámosi László június 18-án adta át a megbízólevelet. Ezt követően június 26-án megbízólevelét átvette:

 • Komondi Ágnes
 • Szekeres Aliz
 • Kvittung Dániel
 • Robozné Schőnfeld Zsuzsanna
 • Hörömpöli Éva
 • dr. Szerencsi Richárd
 • Gönczy Mihály
 • Bányai Tihamér
 • Rigó Balázs
 • Könyves Gusztáv és
 • Szalay Ildikó is.

Az Alaptörvényben foglalt rendelkezés szerint a 2019. évi általános választást követően a hivatalban lévő képviselő-testület és polgármester megbízatása 2024. október 1-ig tart. A 2024. június 9-én megválasztott polgármester és képviselők megbízatása október 1-én kezdődik, az új képviselő-testület alakuló ülésére október első hetében kerül sor. Gratulálunk a mandátumot szerzett képviselőknek, jó munkát és együttműködést kívánunk nekik a jövőben.

A képviselő-testület júniusi ülésének elején, a hagyományokhoz híven idén is átadták az Év Közszolgálati Dolgozója Díjat. Az elismerést 2024-ben Schweighardt Ottóné, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal közbeszerzési referense vette át. Schweighardt Ottóné 2009 óta dolgozik a hivatalnál pályázat és projekt ügyintézőként. A közbeszerzés területén megbízható, alapos szakmai ismeretekkel rendelkezik, amelyre a többi szervezeti egység és a vezetők is bizton támaszkodhatnak munkájuk során. Szolgálatkész, szorgalmas munkatárs, akihez bármikor fordulhatnak a kollégái. Az elismeréséhez szívből gratulálunk, munkájához jó egészséget kívánunk a jövőben!

A testület júniusi ülése a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület elmúlt évi szakmai és pénzügyi beszámolójának értékelésével kezdődött, majd városüzemeltetési témában a Zöld Busz Programmal kapcsolatos napirend következett. Tata 100%-os vissza nem térítendő támogatás keretében körülbelül 1,3 milliárd forint értékben juthat hozzá 6 darab elektromos meghajtású autóbuszhoz. Ülés utáni sajtótájékoztatóján a témáról Michl József polgármester elmondta: – A Volánbusz Zrt. keresett meg minket azzal, hogy meghívást kaptak egy pályázatra, melynek keretében Tata kaphat 6 új elektromos buszt. Ennek a projektnek most ahhoz a részéhez érkeztünk, amikor az önkormányzatnak egy támogató nyilatkozatot kell megfogalmaznia, amiről döntött a testület, és állást foglalt abban, hogy szeretnénk, ha ezek a buszok Tatára érkeznének és forgalomba állnának. Ma még Magyarországon gyerekcipőben jár az elektromos autóbuszok használata, így előre még nem láthatjuk pontosan, hogy ezeknek a járműveknek milyen hatásai lesznek a helyi közösségi közlekedésre. Az alapján hoztuk meg a támogató döntésünket, hogy új, korszerű, akadálymentesített buszok érkeznek hozzánk, melyeknek beszerzése az önkormányzat részéről nem igényel anyagi forrásokat, az üzemeltetési költségek pedig nagyjából hasonlóan alakulnak, mint a régi buszok esetében.

Vagyongazdálkodási témákkal kapcsolatban a képviselők többek között egyeztettek az ipari park bővítésévelés és egy, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel megkötendő együttműködési megállapodással kapcsolatban is. Humánszolgáltatási témában szavaztak azokról a tájékoztatókról, amelyek a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény tevékenységéről és a helyi  járóbeteg szakellátás helyzetéről szólnak. 2013-ban Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete azzal a céllal hozta létre a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézményt, hogy az ellássa az önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó egészségügyi alapellátási feladatokat. 2023-ban az intézmény biztosította a védőnői ellátást, az iskola egészségügyi ellátás, a háziorvosi alapellátást a 10. körzetben, és az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátást külső szolgáltató bevonásával. Az elmúlt esztendőben a működést jelentős változások érintették, az ügyeleti ellátást 2023. május 1-től az Országos Mentőszolgálat, míg a területi védőnői ellátást július 1-től a vármegyei székhelyi Szent Borbála Kórház vette át. Michl József polgármester a napirenddel kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Kérésünkre a tatabányai kórház évente beszámol a tatai szakrendelések működéséről, s elmondható, hogy a szakrendelések nagy részében az ellátás folyamatos és zavartalan, de vannak olyan rendelések, ahol időnként, átmenetileg orvoshiány van. Azt kértük most a Szent Borbála Kórház vezetésétől, hogy a jövőben kifejezetten figyeljenek oda az itteni szakrendelések működésére. Kérdésünkre emellett az is elhangzott: őszre várható, hogy a jelenlegi tatai rehabilitáció átkerül Tatabányára, kiürül az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház épülete, melynek jövőjéről most közösen gondolkodunk. Az elképzelésünk az, hogy egy hospice jellegű ellátásnak adjon majd méltó helyszínt és körülményeket a tatai kórház.

A júniusi ülésen egyeztettek a képviselő-testület által alapított közalapítványok 2023. évi tevékenységéről, illetve a felszín alatti és felszíni vizek aktuális állapotáról, valamint az Európai Uniós pályázatokról és a kormány által biztosított támogatásokról szóló beszámolókról. Pályázati témában Michl József tájékoztatott arról, hogy egy Interreg program keretében benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan az Angolparkban található műemlékek felújítását fogják elvégezni, és humán területre is nyert a város 100 millió forintot, melynek felhasználása a helyi kulturális, szociális feladatok ellátását fogja segíteni.

Június 26-án a képviselők utolsó napirendi pontként zárt ülés keretében tárgyaltak a testület által alapított városi kitüntetések idei odaítéléséről.