A megyénkben forgatott filmekről írt könyvet Cserteg István

December 9-én Tatabányán, a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban rendezték Cserteg István: Legendás Filmek, Legendás Helyszínek – Komárom-Esztergom megye című könyvének bemutatóját. A kötet egy megyei filmkalauz, mely a térségünkben forgatott több, mint 300 filmet veszi sorra.

A térségünk legendás filmes helyszíneiről szóló kiadvány 10 éves kutatómunka eredménye. A könyv ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor egy forgatás kapcsán a szerző az iránt érdeklődött, hogy vajon a megyénkben eddig hány filmet forgattak. A választ senki sem tudta, ez pedig pont elég volt egy hosszú és kalandokkal teli kutatómunka megkezdéséhez, mely arra irányult, hogy összegyűjtse a megyénkben forgatott filmek címeit, forgatási idejét, a helyszínek és a stáb leírását, beleértve az alkotókat és a főbb szereplőket. Cserteg István a könyvbemutató kapcsán elmondta: – A könyv arra szolgál, hogy a mozikedvelők utána tudjanak nézni annak, milyen sok filmet készítettek a múltban térségünkben. Megtalálhatóak benne a fontosabb dokumentum, játék, tv és gyermekfilmek, beleértve a külföldi alkotásokat is, így 13 ország 301 filmje szerepel a kutatásban 1917-től napjainkig. Cserteg István hozzátette: – A kiadványt kutatók is jól tudják majd használni, hiszen a filmek sokat megmutatnak abból a korszakból, amelyben készítették őket, például a helyszínek akkori utcaképeit, az öltözködést, a kultúrát. Aki tényleg szereti a filmeket, haszonnal forgathatja a könyvet, amelynek adatbázisa marketingnek sem utolsó lehetőség a benne szereplő települések számára.

A „Legendás Filmek, Legendás Helyszínek – Komárom-Esztergom megye” című könyvben kiemelt szerep jut Tatának, ugyanis városunk vezeti a listát, mivel a 301 filmből a legtöbbet nálunk forgatták. Ezért a tervek szerint a közeljövőben egy tatai könyvbemutatóra is sor kerül majd, ahol megvásárolható lesz megyénk filmes könyve.