A molnárok élete elevenedik majd meg a Jenő malomban

Jól halad a Jenő malom felújítása, az épület megkapta a külső vakolat nagy részét, elkészültek a belső nyílászárók és zajlik a padozat építése is.

A helyszínen szeptember elsején tartottak szakmai bejárást az önkormányzat és a tatai múzeum munkatársai. Ezzel kapcsolatban Michl József polgármester elmondta: – A bejáráson arról egyeztettünk, hogy milyen eszközöket kell még beszerezni ahhoz, hogy kreatív módon, a múzeumpedagógia segítségével, élményszerűen be tudjuk majd az újjászületett épületben mutatni a molnárok életét, a malmokban egykor zajló munkát, a gabona és a kenyér útját. A beruházással egy régi álmunk valósul meg, hiszen egy olyan helyet teremtünk, ahol bárki kézzelfoghatóan, testközelből ismerkedhet majd meg azzal, mi minden történt régen azokban a malmokban, amelyek Tata számos pontján működtek, és sok szempontból meghatározták az itt élők mindennapjait.

A Jenő malom egyik terében a kenyérkészítés lépéseivel és a tatai malmokkal, azok működésével ismerkedhetnek majd a látogatók, a kisebb terekben pedig a molnárok életútja elevenedik meg. Az épületben arra is lesz lehetőség, hogy a látogatók kipróbálhassák magukat az őrlésben, a kenyérsütésben vagy akár a különböző súlyok megmozgatásában.