„A pedagógusok munkája belülről és felülről kapott hivatás és küldetés…”

Tata Város Önkormányzata szervezésében május 31-én a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezték az idei pedagógusnapi ünnepséget.

Minden évben, június első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. A pedagógusnapot Magyarországon 1952 óta ünnepeljük. Az önkormányzat ehhez kapcsolódóan évről-évre köszönti a tatai pedagógusokat, az oktatási-nevelési intézmények munkatársait.

Michl József polgármester ünnepi köszöntőjében a sportcsarnokban így fogalmazott:- Minden tatai és városunkban tanuló gyermek szüleinek nevében is köszönöm az önök oktató és nevelő munkáját, erőfeszítéseit, gondoskodó szeretetét. Mindazt köszönjük, amivel ebben az esztendőben többek lettek gyermekeink a munkájuknak köszönhetően. Külön köszönöm az intézményvezetők áldozatos, közösségépítő, összekötő, sokszor villámhárító, békekötő, szolidáris, jövőbe tekintő, bátor, vállalkozó szellemű, nagy türelmű szolgálatát, mely nélkül az intézmény olyan, mint a pásztor nélküli nyáj. A legnagyobbtól egészen a legkisebbig meghatározza egy intézmény sikerességét, eredményességét, elismertségét a közösségvezető személye, hivatástudata, eltökéltsége és szorgalma. Hálásan köszönöm azok munkáját is, akik a háttérben dolgoznak, hogy mindig biztonság, tisztaság és rend segítse az oktató-nevelő munkát. A városvezető beszédében kiemelte: – Amit végeznek, az nem munka a szó megszokott értelmében, hanem egy belülről és felülről kapott hivatás és küldetés. Hivatás, melyben az erre termett ember az egész személyiségével tud csak olyan hatást gyakorolni a rá bízott gyermekre, hogy az ne csak megtanulja mi az igaz a szép és a jó az életünkben, hanem képes legyen úgy, és azért majd élni is. Küldetés, amelyben azt vállalták, hogy folyamatosan megújulnak, s a közöségünk javát szolgálva nevelik a jövő generációját. Mi mást kívánhatunk hát a pedagógusnapon, mint, hogy ki ne fogyjanak a jókedvből és a „szeretet-kútjuk” ki ne apadjon.

A tatai eseményen részt vett Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatója is, aki a pedagógus munkával, annak céljával, eredményével kapcsolatban elmondta: – A célt mindenki maga tudja önmaga számára meghatározni. Annyi bizonyos, hogy szükséges hozzá a hit a kitartó, csendes munka sikerességében, erő, jobbító szándék, áldozat és szolgálat. Június első vasárnapján ezért mondunk önöknek köszönetet.

Az eseményen hagyományosan idén is külön köszöntötték a nyugdíjba vonuló és színes diplomás pedagógusokat valamint munkatársaikat.

– Rubintdiplomás lett 2024-ben Gesztesi Lászlóné

-Vasdiplomás Kozma Jánosné, Lehotzky Gézáné és Hajnáczky Dénesné

– Gyémántdiplomás ebben az évben dr. Kis Tiborné, Ádám Sándorné, Marton Józsefné és Soltész István

– Aranydiplomás lett Ács Gáborné, Csiszár Imréné, Maráz László, Miskey Pálné és Molnár Károlyné.

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Antal Tibornét, az Eötvös József Gimnázium laboránsát, Barsi Józsefnét, a Jávorka Iskola takarítóját, Békés Andreát,, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc tanszakvezető pedagógusát, Cséby Józsefnét, a Jázmin Iskola pedagógusát, Emmer Bélánét, a diákotthon gyermekfelügyelőjét, Farkas Andreát, a Jávorka Iskola tanárát, Müller Amáliát, a Vaszary János Általános Iskola tanárát, Nagy Évát az Új Út EGYMI kömlődi tagintézményének gyógypedagógusát,  Pajor Jánost,  a Kőkúti Iskola tanárát, Pápai Lajost, a Diákotthon gyógypedagógusát, Pataky Jánost, a Bláthy Iskola tanárát, Réti Andrást, a Kőkúti Iskola tanárát, Ungi Ilonát, az Új Út EGYMI kömlődi tagintézményének tanárát, Zombori Kálmánnét, a Kőkúti Iskola takarítóját valamint Basky Pétert, a Tatai Református Gimnázium tanárát.

A helyszínen Számné Maurer Hajnalka, az Új Út EGYMI igazgatója a Tatabányai Tankerületi Központ kezdeményezésére Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült. Emellett 2024-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Müller Amália, Nagy Éva, Pajor János, Pápai Lajos, Réti András, Ungi Ilona, és Dr. Horváthné Lőrincz Mária. Az emlékérem azoknak a nyugállományba vonuló, köznevelési intézményben dolgozó pedagógusoknak adományozható, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek, tanulók nevelése-oktatása érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek.

Az elismerésekhez szívből gratulálunk mindenkinek!

A pedagógusnap alkalmából szervezett városi ünnepségen Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő tartott előadást „Osztályfőnököm az okostelefon – a technológia hatása az oktatásra” címmel. Az eseményen közreműködött Jenei Márta és Beeri Benjámin operaénekes.