A pedagógusokat köszöntöttük

Tata Város Önkormányzata június 2-án a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezte  pedagógusnapi ünnepségét, melyen a hagyományokhoz hűen, idén is külön köszöntötték a színes diplomás valamint nyugdíjba vonuló pedagógusokat és munkatársaikat.

Június első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat, a pedagógusnap idén június 4-re esik. Ehhez kapcsolódva országszerte szerveznek különböző rendezvényeket, és ilyenkor adják át az oktatással kapcsolatos szakmai díjakat, elismeréseket is.

Az önkormányzat az évnek ebben a szakaszában minden esztendőben közös ünneplésre, találkozóra hívja a tatai szakembereket és munkatársaikat. „Az igazi tanár nem tanít a szó régi értelmében, hanem alkot. A saját, mindig friss, mindig korszerű tudását alkotja, szüli újjá tanítványai lelkében. Így lesz alkotó művész.” – kezdte a tatai sportcsarnokban köszöntőjét Michl József, Öveges József piarista tanár szavait idézve. Tata polgármestere a helyszínen úgy fogalmazott: – Manapság, amikor a családok sok-sok nehézséggel küzdenek, hogy megtalálják a helyüket ebben a világban, megtalálják egymást a szeretetben, s a családok felbomlása helyett a szövetségkötés ereje és az egymásra figyelés uralkodjon a mindennapokban, akkor különösen is fontos, hogy önök, a pedagógusok ezen a területen is besegítsenek. Ez egy olyan, rendkívül nehéz többletfeladat, amelyet sok-sok furfanggal, szervező munkával lehet csak megvalósítani, s amiért külön nagyon hálásak vagyunk mindannyiójuknak.

A pedagógusnapi ünnepségen sor került a színes diplomás pedagógusok, valamint a nyugdíjba vonulók köszöntésére, s a rendezvényen gratuláltak azoknak is, akik Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehettek át. Az emlékérem a Belügyminiszter által adományozható egyik szakmai elismerés, azoknak a nyugállományba vonuló, köznevelési intézményben dolgozó pedagógusoknak adományozható, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek, tanulók nevelése-oktatása érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek.  2023-ban ketten részesültek ebben az elismerésben, a Vaszary János Általános Iskola tanítója, Bihackerné Vizaknai Ilona, valamint Csalainé Csengődi Judit, szintén a Vaszary Iskola pedagógusa.

Az ünnepségen Bajzáth Mária neveléstudományi bölcsész, tanító, tanár, mese-és erdőpedagógus, a Népmesekincstár könyvsorozat és módszer alkotója, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője tartott előadást „A mese mint univerzális szeretetnyelv” címmel, valamint fellépett Vadkerti Imre felvidéki előadóművész.