A tanulmányi versenyek legjobbjait díjazták a Kossuth téren

Március 16-án reggel a Kossuth téren, az Országzászló-szobornál a magyar zászló és címer napja alkalmából Tata Város Önkormányzata idén is köszöntötte az elmúlt tanévben megrendezett tanulmányi versenyeken kiemelkedően szereplő tatai diákokat és felkészítőiket.

Az Országgyűlés 2014. december 16-án nyilvánította március 16-át a magyar zászló és címer napjává. Az elfogadott határozat szerint „az Országgyűlés, fejet hajtva mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt, Magyarország zászlaja és címere iránti tisztelettől vezérelve, megbecsülésének kifejezése érdekében a nemzeti színről és ország címeréről szóló 1848. évi XXI. törvénycikk elfogadásának emlékére, március 16. napját a magyar zászló és címer napjává nyilvánítja”.

A magyar zászló és címer napja alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, a civil szervezeteknek, közösségeknek nemzeti jelképeinkhez kapcsolódó hagyományaink, irántuk érzett megbecsülésünk kinyilvánítására. Tata Város Önkormányzata hagyományosan, minden évben ezen a napon ad át elismeréseket azoknak a tatai diákoknak és felkészítő pedagógusaiknak, akik az előző tanévben országos vagy nemzetközi tanulmányi versenyeken 1.-6. helyezést értek el, vagy felsőfokú intézményekben történő felvételinél többletpontszámot adó tanulmányi versenyeken nyertek helyezést. A helyszínen Rigó Balázs alpolgármester köszöntőjében elmondta: – Az eredmények számokban idén 70 díjazottat jelentenek, 20 versenyen elért összesen 32 különböző helyezéssel, melyek közül 9 első, 7 második, 3 harmadik, 4 negyedik, 5 ötödik és 4 hatodik helyezés. Ezen számok mögött ott van 70 egyéni történet. Személyes sorsok, melyeknek immár részévé váltak a versenyre való felkészüléssel és az azokon való részvétellel együtt járó élmények. Rengeteg elhivatott munka ás áldozat, diákok és felkészítő tanárok részéről egyaránt. S amit nem szabad felednünk, az a szülők erőfeszítése – mondta Tata alpolgármestere.

Az eseményen beszédet mondott Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője is, aki így fogalmazott: – Erő, hűség és remény. A három szín. A vörös az erő, a fehér a hűség a zöld a remény. Ez a három a legfontosabb mindannyiunk életében. Nem a nyers fizikai erő, hanem az, hogy bár fizikai erővel rendelkezünk, de azt átfinomítva a jóságunkon nem rombolásra, hanem építésre használjuk. Fontos a hűség is, a barátnő vagy barát iránt, családon belül, hűség a szülőföldünkhöz, a hazánkhoz, a nyelvünkhöz, a kultúránkhoz és őseink szokásaihoz, mindahhoz, amely rendet tartott nemzedékeken át, s amely megtartott bennünket. A remény pedig ti vagytok, remény, hogy képesek lesztek az erőtökkel bölcsen bánni, és nemcsak aziránt vállaltok kötelezettséget, amit megörököltetek, hanem azért is, ami lehet, és ami lesz is általatok ebből az országból.

A Kossuth téri rendezvényen 48 diák és 22 pedagógus vehetett át elismerést, Tata Város tanulmányi Különdíját. Az eseményen közreműködött Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész, a Vaszary János Általános Iskola volt és jelenlegi diákjai, Galgóczy Csenge, Nagy Olivér, Nényei Zsombor, Paulik Zsófia, felkészítő tanáruk Sárosi Csaba volt.

Gratulálunk az idei díjazottaknak, sok sikert, jó egészséget kívánunk nekik erre az esztendőre is!