A Tanuszoda újraindításáról is tárgyaltak a képviselők

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete október 25-én tartotta soros ülését a Városházán, ahol 12 napirendi pontban született döntés a hónap utolsó szerdáján.

Az ülés az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól és az ezzel összefüggő tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló rendelet módosításával kezdődött, majd a képviselők szavaztak a Helyi Építési Szabályzat javítási célú módosítás partnerségi egyeztetésének lezárásáról. A vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó előterjesztések sorában szerepelt egy, az inkubátorház bérletére beérkezett pályázat elbírálása, két beszámoló a város által bérbe adott ingatlanok illetve üzlet és irodahelyiségek ellenőrzéséről, és voksoltak a Váralja utca 28. szám alatti, 1903 hrsz.-ú ingatlan értékesítéséről.

A Városháza dísztermében ezt követően a Tatai Televízió Közalapítvány részére nyújtandó támogatásról egyeztettek. Az ülés utáni sajtótájékoztatóján Michl József polgármester elmondta: – Gratulálok a Tatai Televíziónak, amely hosszú évek óta sikeresen jelentkezik a helyi televízióknak meghirdetett pályázati felhívásokra, s az elnyert támogatásokkal segítik a műsorkészítő munkájukat, a működésüket valamint a műszaki hátterük fejlesztését. Most egy olyan pályázaton nyertek, ami a technikai feltételek fejlesztéséről szól, s a pályázat önrészéhez nyújt a város számukra támogatást.

A képviselők októberben is tájékoztatást kaptak a felszín alatti és felszíni vizek aktuális állapotáról, a monitoring rendszerek és egyéb rendszeres adatok értékelése alapján. A mérési eredmények szerint a karsztvízszint alakulása Tatán bíztató, a süllyedési tendencia idén januártól megállt. 2022 végén már több volt a csapadék, a sokévi decemberi átlagot 33%-al haladta meg. 2023 januárjában 94 mm csapadék esett, ami városunkban az elmúlt 73 évet tekintve január havi rekord, 135%-al haladta meg a sokévi havi átlagot. A február újra szárazabb lett, majd ismét csapadékosabbra fordult az időjárás. A márciusi 39,1 mm, az áprilisi 41,7 mm, a májusi 64 mm, majd a júniusi 78 mm csapadékmennyiség ebben az esztendőben ismét magasabb volt a megelőző évek adott hónapjaihoz és az elmúlt 30 éves havi átlagokhoz képest is. A júliusi 48 mm átlagosnak tekinthető, az igazi havi rekord az augusztusi csapadék volt 105,4 mm mennyiséggel, ami nagyjából négy nap leforgása alatt esett le. A szeptember ismét száraz volt, összesen öt napon hullott 35,5 mm csapadék. Ez csupán 48%-a a tavalyi szeptemberi csapadékmennyiségnek. A havi rendszerességű tájékoztatóval kapcsolatban Michl József úgy nyilatkozott: – Az a célunk ezzel az előterjesztés-sorozattal, hogy mindig aktuális, pontos képet nyújtsunk arról, mit teszünk a tatai vizekért, hogyan alakulnak a mérési adatok. Korábban sokan érdeklődtek a vizeinkre vonatkozó információk iránt, ezért is szeretnénk mindig egzakt adatokkal szolgálni a tataiaknak és az érdeklődőknek. Az októberi tájékoztatóból az is kiderül, hogy folytatódik az újhegyi ivóvíz-hálózat fejlesztésünk, ugyanis benyújtásra került a IX. és X. dűlők vízellátás fejlesztésének vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentációja a vízügyi hatósághoz, ezzel pedig megkezdődött a hatósági eljárás, remélhetőleg hamarosan kiadják a vízjogi létesítési engedélyt, és akkor kezdődhet az új vízvezeték kivitelezéshez kapcsolódó folyamat első szakasza a Szőlősor utcában.

Tata polgármestere tájékoztatott arról is, hogy november 6-án újraindul a Városi Tanuszoda, a szülőkkel, intézményekkel, alapítványokkal, sportegyesületekkel történt összefogásnak köszönhetően, az önkormányzat támogatásával. A tankerület egyelőre nem tud hozzájárulni most az üzemeltetéshez, amelynek költsége egyébként éves szinten nagyságrendileg 50 millió forint, ezt a pénzt az önkormányzat nem tudja egyedül finanszírozni. Jelenleg 500 fölött van azon gyermekek száma, akiknek a szülei már jelezték, hogy járni szeretnének úszni, de a tanuszoda még nyitott további csoportok fogadására.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan november 29-én tartja majd.