A tatai és a tatabányai diákönkormányzat is segíti az idei Éjszakai Kerekezést

Augusztus 27-én vasárnap rendezik az Éjszakai Kerekezést, mely idén is Tatabányáról indul és a Tatai Várnál ér majd véget. A sorrendben 7. kerekezésről augusztus 14-én tartott sajtótájékoztatót Rigó Balázs alpolgármester és Cserteg István, az önkormányzat ifjúsági referense.

2023-ban tatabányai és tatai diákok is kampányolnak a rendezvény sikeréért, amely először a Peron Music Alapítvány önkéntes programjaként indult el, majd hamar népszerű lett a családok, kerékpárosok, diákok körében. Minden évben százak indulnak útnak a fényárba öltöztetett bicajokkal az Által-ér völgyi kerékpárúton, mely Tata és Tatabánya közötti szakaszával 2020-ban elnyerte „Az év kerékpárútja” pályázat I. helyezését. A 2013 decemberében átadott út mellett városunk és térségünk kerékpárút hálózata az elmúlt időszakban folyamatosan fejlődött. Megépült a kerékpárút Tata és Dunaalmás valamint Majk, Oroszlány és Környe között, 2020-ban elkészült a Tata és Agostyán közötti bicikliút, ezt követően pedig 2021 őszén befejeződött a Baji úti kerékpárút építése is. Emellett egy pumptrack pálya kapott helyet az Építők Parkjában, valamint egy BMX pálya a Fényes Extrém Parkban. Rigó Balázs alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: – Tata az elmúlt évtizedben hat alkalommal kapta meg a Kerékpárosbarát Település címet, ezzel részben elismerve a fejlesztéseinket, részben pedig azt a szemléletformáló tevékenységet, amit ebben a tekintetben az önkormányzat végez. Rigó Balázs a közeljövő terveivel kapcsolatban kiemelte: – Előkészítési szakaszában tart az a fejlesztésünk, melynek nyomán egy, az Alkotmány utcától egészen a Fényes fasor végéig húzódó belterületi kerékpárút épül, s ehhez kapcsolódóan egy körforgalom is létrejön a Fényes-fasor- Oroszlányi út találkozásánál.

Az idei Éjszakai Kerekezésről Cserteg István árult el részleteket, kiemelve, hogy augusztus 27-én a József Attila Könyvtárnál lesz a tatabányai indulópontja az eseménynek, ott 18:00 órától várják majd az érdeklődőket a Fő tér 2. szám alatt. A kerékpárosok a megyeszékhelyen és a vértesszőlősi megállóhelyen egyaránt ún: manótallérokat kapnak, melyeknek később a Tatai Várnál lesz szerepük, ugyanis 20 ajándékot sorsolnak ki a résztvevők között.

Az Éjszakai Kerekezést ezúttal a Vármegyei Rendőrkapitányság szakemberei segítik az útvonalon a kritikus útszakaszokon való átkelésben. A szervezők  szeretettel várnak minden kerekezőt, kivilágított bicajokkal a hónap utolsó vasárnapján.