A tatai gazdáknak állít emléket Bálint Csaba könyve

November 12-én a Városházán mutatták be Bálint Csaba: A föld ura a maga ura című könyvét, amely a Tatai Gazdakör Egyesület kiadásában jelent meg.

A könyvben a szerző Tata meghatározó társadalmi rétegének életét szeretné megmutatni az olvasóknak. Bepillantást nyújt a múltba, a régi tatai gazdák világába, elmúlt 120 éves történetükbe, emléket állítva az utókor számára. Ezzel kapcsolatban Bálint Csaba úgy nyilatkozott: – Igazi hiánypótló kiadvány született, hiszen erről a társadalmi rétegről, a parasztokról, gazdálkodókról még nem jelent meg ilyen könyv. A bemutató helyszíne azért lett a Városháza, és azért vasárnap, mert 1909-ben alakult meg hivatalosan a Tatai Gazdakör, s 1911-ben az első zárszámadásukat egy vasárnapi napon, ebben a teremben tartották.

Az író elmondta azt is, hogy nehéz volt a kutatás, mert kevés irat maradt fenn a témáról, számos dokumentum megsemmisült, vagy elkobozták őket, így különböző újsághirdetéseket is feladott a kutatás során. Végül évek alatt apránként összeállt a könyv, amivel az őseinknek tudunk emléket állítani, s reméljük, az olvasók jó szívvel fogadják majd – fogalmazott a szerző.

Az „A föld ura a maga ura” című könyvet az érdeklődők megvásárolhatják a tatai Tourinform Irodában és az Agora Könyvesboltban.