A Tatai Várban ismertették a Barokk Fesztivál idei programjait

A 24. Tatai Barokk Fesztiválról és programjairól rendeztek sajtótájékoztatót augusztus 9-én a Tatai Várban, ahol már épül a Kuny Domokos Múzeum új, állandó várostörténeti kiállítása.

Augusztus 13. és 24. között rendezik meg idén városunkban a Barokk Fesztivált, amely ebben az esztendőben is változatos kulturális, művészeti programokkal várja az érdeklődőket. Az esemény ismét szorosan összefonódik a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzussal, amely már 17. alkalommal várja a fiatal tehetségeket. Dezső Marianna fesztiváligazgató elmondta, hogy a fesztivál főtémája ebben az esztendőben a kert, a kertművészet lesz, amelynek a barokk korban is nagy jelentősége volt. Ennek szellemében a fesztivál nyitó eseményére az Angolkertben, az Esterházy Kiskastélyban kerül sor, ahol augusztus 13-án 16:00 órakor vármegyei természetfotósok képeiből nyílik kiállítás, valamint Kövesdi Mónika művészettörténész beszél majd a kertek művészetéről. Dezső Marianna úgy fogalmazott: – A természet körülölel minket, szépséget, örömöt ad és megnyugtat, s ehhez a témához kapcsolódnak előadások és kiállítások egyaránt.

A Barokk Fesztivál programkínálatában szerepel kiállítás megnyitó, hangversenyek, ének mesterkurzus, könyvbemutató és augusztus 19-én szombaton a Barokk Udvari Mulatságok elnevezésű esemény a Tatai Vár udvarán, ahol aznap a különböző zenés programok mellett Komárom- Esztergom Vármegyei képző és iparművészek, a KEM Népművészeti Egyesület valamint a Tata és Térsége Kézműves Egyesület alkotóinak kiállítása és vására is várja az érdeklődőket.

Ugyancsak augusztus 19-én, 17:00 órakor nyitják meg a Kuny Domokos Múzeum új, várostörténeti állandó kiállítását, amely a „Város születik-papok, katonák, polgárok Tata történetében” címet viseli. A kiállításról Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója elmondta, igazi ünnep lesz a múzeum számára, hiszen 23 év után újra állandó kiállítás nyílhat a várban. Egy olyan helytörténeti kiállítás, amely a város múltjának nagyjain, históriájának meghatározó szereplőin keresztül mutatja majd be Tata történetét, elsősorban várossá válásának folyamatát a 18. századtól kezdődően. A tárlat a Géniusz Program támogatásával valósul meg, melyről Dr. Schmidtmayer Richárd korábban elmondta, a pályázat elsősorban a vidéki múzeumokat célozta meg azért, hogy segítsék a helyi közösségek számára fontos személyiségek méltó bemutatását, munkásságuk, a közösség történetében betöltött kiemelkedő szerepük megismertetését. Tata ennek nyomán nyert el 100 millió forintot az állandó kiállítás megalkotására.

A Tatai Várban megrendezett sajtótájékoztatón Michl József mondott köszönetet a szervezőknek, közreműködőknek és a támogatóknak, kiemelve, hogy a Barokk Fesztivál idei fő gondolata, a kert, időszerű és fontos téma, s a hozzá kapcsolódó programok lehetőséget adnak arra, hogy újra értelmezzük mit is tanítanak, mit üzennek számunkra a kertek.

A 24. Tatai Barokk Fesztivál részletes programjáról tájékozódhatnak a tata.hu oldalon, a Kuny Domokos Múzeum felületein, a concertotata.hu weboldalon és a Tatai Televízióban. Az idei programsorozat a hagyományoknak megfelelően a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus gálahangversenyével zárul, augusztus 24-én 19:00 órától a Kapucinus Templomban.