A tőzeglápok védelméről rendeztek szakmai találkozót városunkban

A CEEweb a Biológiai Sokféleségért szervezésében Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban rendezték „A közép- és kelet-európai szakpolitikai válaszlépések javítása a tőzeglápok védelme, helyreállítása és fenntartható kezelése érdekében az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” elnevezésű szakmai találkozót június 20-án.

Az eseményt a “Building the European Peatlands Initiative: a strong alliance for peatland climate protection in Europe” (Az európai tőzeglápokra vonatkozó kezdeményezés létrehozása: erős szövetség a tőzeglápok éghajlatvédelméért Európában) nevű nemzetközi projekt keretében szervezték meg azzal a céllal, hogy erősítsék a közép és kelet európai kapcsolatokat a tőzeglápok védelme érdekében.

Tata idén már több, a természetvédelemhez, a vízhez kötődő eseménynek adott otthont az önkormányzat vagy partnerszervezeteinek szervezésében. Ilyen volt például az Által-ér Szövetség konferenciája a tanösvényekről, a csapadékvíz elvezetési projekthez kapcsolódóan rendezett esemény a vízgazdálkodásról, fenntarthatóságról, valamint a klímaváltozás kihívásait és válaszait középpontba állító szakmai találkozó, melyen jó gyakorlatokat mutattak be. Rigó Balázs alpolgármester a Kajakházban elmondta: – A tőzeglápok védelmével foglalkozó esemény résztvevőinek lehetőségük nyílik arra, hogy meglátogassák a Tatai Fényes Tanösvényt, hiszen ez nálunk a legjobb példa erre a természeti jelenségre, nyitó előadásként pedig egy rövid betekintést kapnak arról, hogy az elmúlt időszakban városunkban milyen fejlesztések zajlottak, különösen a Ramsari-terüleken. Emellett szeretettel invitáljuk a CEEweb tagjait 2025-ben újra ide Tatára, a Ramsari Városok találkozójára.

Az 1994-ben alapított CEEweb a Biológiai Sokféleségért 33 közép és kelet-európai nem kormányzati szervezet hálózata. Fennállásuk alatt több, mint 20 országban dolgoztak a biológiai sokféleség csökkenése mögött álló tényezők azonosításán és megváltoztatásán; a sokféleség javítását célzó közös politikák és intézkedések kialakításán a régióban, valamint a természet és a biológiai sokféleség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezmények végrehajtásának előmozdításán.

A tatai műhelymunka a Közép-és Kelet Európai régió tőzeglápjainak állapotára és szakpolitikáira helyezte a hangsúlyt, valamint a tőzeglápok védelmének kihívásaival és lehetőségeivel foglalkozott. Ezzel kapcsolatban Mezei Csaba, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület főtitkára úgy nyilatkozott: – Egy workshopot, egy közös műhelymunkát hoztunk ebbe a gyönyörű városba. Nagyon szeretjük Tatát, és az vonzott minket ide, hogy itt van egy híres láp,  hiszen a mi munkák középpontjában is a lápok állnak. A lápok világszerte nagyon fontos természeti értéket képviselnek, nagy a szénmegkötő képességük és segítenek a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A mi projektünkben egy nemzetközi szakértői csapat fogott össze azért, hogy Európa-szerte megvédjük a lápokat, és mi itt Magyarországon, a CEEweb-el vagyunk tagjai ennek a projektnek.

A szakmai találkozón az érdeklődők egyik része személyesen vett részt, míg a többiek online kísérték a programot. A céljuk, hogy létrehozzanak egy európai láp szövetséget szervezetek, egyetemek, szakértők olyan összefogásával, amely hatékonyan tud együttműködni a lápok védelme, rehabilitációja érdekében. A találkozó Michl József polgármester köszöntőjével és Rigó Balázs alpolgármester tájékoztatójával kezdődött, majd az előadásokat követően interaktív beszélgetést folytattak, délután pedig szakvezetéses látogatást tettek a résztvevők a Tatai Fényes Tanösvényen.