A turisztikai adatszolgáltatásról rendeztek tájékoztatót a Piarista Rendházban

Május 10-én a Piarista rendházban folytatódott az önkormányzat vállalkozói találkozó-sorozata, az esemény a „Digitalizáció a turizmusban – az NTAK regisztráció és adatszolgáltatás” címet viselte. A témában Szántó Krisztina, az NTAK programigazgatója nyújtott részletes tájékoztatást az érdeklődőknek, a július 1-én életbe lépő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé történő adatszolgáltatási kötelezettségről.

A rendezvényre az adatszolgáltatásra kötelezettek körének bővülésében érintett cégek képviselői, a vendéglátással és turisztikával foglalkozó helyi vállalkozások vezetői kaptak meghívást. Szántó Krisztina a helyszínen elmondta: – A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben indította el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot, melyhez akkor a szálláshelyek csatlakoztak. Az elmúlt négy évben 45 ezer szálláshely kezdett el szoftverrel, digitálisan, naponta adatot küldeni ebbe a statisztikai adatgyűjtő platformba. Ez a platform egészül ki július 1-től a vendéglátó és a turisztikai attrakció szektorral, ami összesen mintegy 50 ezer vendéglátó üzlet és körülbelül 10 ezer turisztikai attrakció adatszolgáltató csatlakozását jelenti. Az adatszolgáltatás során ezek a vállalkozások július elsejétől naponta küldenek majd statisztikai adatokat az NTAK-ba. Szántó Krisztina hozzátette: – A covid alatt bebizonyosodott, hogy nagyon nagy szükség van a turizmusban pontos adatokra, akkoriban csak a szálláshelyek teljesítményét – a veszteségeket majd a növekedést – tudtuk látni, és felmerült az a gondolat, hogy szükség lenne újabb szektorok becsatornázására is, nemcsak azért, hogy a napi teljesítményt mérjük, hanem azért is, hogy legyen egy pontos kataszter a szektorokról. Emellett a marketing tervezéshez, a fejlesztések tervezéséhez is nagyon nagy segítséget nyújt ez az adattömeg, ami így rendelkezésre fog állni.

Az NTAK regisztráció rövid időt vesz igénybe, melyet egyszer kell csak elvégezni az ntak.hu oldalon, ebben – ha szükséges – az ügyfélszolgálat is támogatást ad. Az érintettek számára az info.ntak.hu információs oldal számos hasznos segítséget nyújt, az ügyfélszolgálatuk pedig 0-24 órában hívható a hét bármely napján. A Turisztikai Ügynökség ingyenes szoftverrel is támogatja a vállalkozókat, melyek információs honlapja az info.vendegem.hu webcímen érhető el.