A Városházán mutatták be a Fellner emlékérmeket

Szeptember 22-én a Városháza dísztermében rendezték a Fellner Jakab  születésének 300. évfordulója alkalmából kiadott Fellner emlékérmek bemutatóját. Az emlékérmeket Szabó Imrefia Béla éremművész és Vámosi László, az Éremgyűjtők Tatai Szervezetének titkára mutatta be az érdeklődőknek.

2022 Fellner Jakab Emlékév városunkban, a jubileum kapcsán idén már számtalan esemény kapcsolódott ahhoz a programsorozathoz, amely Tata egykori építőmesterének életét és gazdag örökségét mutatja be. Az emlékév alkalmából kiadott érmék alkotója Szabó Imrefia Béla, Jászfényszarun élő szobrász- és éremművész, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb éremművésze. Az érmek előlapját Fellner kissé balra néző portréja díszíti, a FELLENTHALI FELLNER JAKAB 1722-1780 körfelirattal, az érmek hátlapján pedig a Kapucinus templom és a művész mesterjegye látható. Rigó Balázs alpolgármester a bemutatón elmondta: – Azért a Kapucinus templom került az érme egyik oldalára, mert ez az épület jelzi Fellner Jakab tatai munkásságának kezdetét, hiszen az építőmester a Kapucinus templom építésénél dolgozott először pallérként, majd ezt követően is több szálon kapcsolódott az épülethez, ez volt házasságkötésének színhelye, s mivel Tóvároson telepedett le, a templom lelki közösségének is tagja volt. Rigó Balázs hozzátette: – Korábban már készült egy Fellner emlékérem, melyen a Szent Kereszt Plébániatemplom látható, így a két érem kiegészíti egymást, s a kezdetektől az életpálya kiteljesedéséig vezet.

Vámosi László, az Éremgyűjtők Tatai Szervezetének titkára előadásában kiemelte, hogy Tatával kapcsolatosan mintegy 250 féle érem vezet bennünket több, mint 200 éven át, érintve a város történelmének legfontosabb momentumait, és legjelentősebb személyiségeit. A Fellner Jakab emlékérem átmérője 42,5 mm, és a szegedi ÉremVerdében készült, Szabó Tamás ötvös vezetésével, ezüstözött bronz valamint bronz kivitelben. A Városházán szeptember 22-én közel negyvenen vehették át a plüssdobozos, ezüstözött bronz  érmét, az elismerésben azok a magánszemélyek, illetve intézmények, szervezetek és közösségek képviselői részesültek, akik a 2022-es Fellner Jakab Emlékév programsorozatának létrejöttében aktív szerepet vállaltak. A bronz emlékérmet az érdeklődők a Vármúzeumban vásárolhatják meg.