A Városházán rendezték az idei Magyary konferenciát

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) szervezésében, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Magyary Zoltán Szakkollégiuma és Tata Város Önkormányzata együttműködésével június 8-án rendezték a Magyary-konferenciát, melynek idén a Városháza díszterme adott otthont.

A már hagyományos, éves szakmai találkozó előtti napon, június 7-én a névadóhoz, szellemi elődhöz kötődő helyszíneken tartottak megemlékezéseket. Magyary szülőháza előtt Michl József polgármester mondott köszöntőt, ezt követően a Tatai Járási Hivatalnál Ströcker Zoltán hivatalvezető osztotta meg gondolatait. Végül Magyary Zoltán és felesége, Techert Margit Környei úti temetőben lévő sírhelyénél Ferjáncz Ábrahám (Magyary Zoltán Szakkollégium) méltatta a Magyary házaspár érdemeit. A konferencia napjának programja az Öreg-tó partján lévő Magyary szobornál kezdődött, ahol elhelyezték a megemlékezés virágait, majd az esemény a Városházán folytatódott. A szakmai fórumon Borsó Tibor, az MZNT elnöke elmondta: – Amikor 1995-ben 22 ember úgy döntött, hogy közösen tesznek valamit a településükért és a környéken élőkért, akkor keresve sem találhattak volna annál jobb szellemi alapot, útmutatást, egyesületi célt, mint Magyary Zoltán szakmai munkássága és az általa létrehozott Tatai Népfőiskola rövid, de hatékony tevékenysége. Azóta minden évben sor kerül erre a találkozóra, melyhez idővel több szövetséges, együttműködő is kapcsolódott. Borsó Tibor hozzátette: – Ilyenkor nemcsak emlékezünk, hanem emlékeztetünk is arra a Magyary Zoltánra, aki nem csupán  közigazgatási szakember volt, hanem olyan személyiség, aki komplexen, az egész emberi életminőséget befolyásoló döntéseket hozott és képviselt, nem véletlen, hogy az önkormányzat róla nevezte el hosszú távú városfejlesztési stratégiai programját. Mi, a népfőiskolával azon dolgozunk, hogy ne feledjük el Magyary tatai munkásságát, emberi értékeit, városfejlesztési elképzeléseit és azokat a közigazgatási tapasztalatokat, amelyeket a gyakorlatba átültetve  megalapozta a mai modern közigazgatást.

A konferencián az érdeklődők a köszöntők után előadásokat hallhattak. Stegmayer Máté történeti muzeológus Magyary városfejlesztési programjáról, dr. Horváth József, városunk jegyzője pedig a Tata Szíve Programról beszélt, előadásaik egyben az MZNT nyári szabadegyetemi képzésének nyitóelőadásai voltak. Emellett a résztvevő érdeklődők Benda Kálmán és Magyary Zoltán kapcsolatáról, a népfőiskolai szerveződésről, egyetempolitikai kérdésekről valamint a digitális ajándékdobozok témájáról hallhattak előadásokat.