A Városházán rendezték az idei Magyary Konferenciát

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) és Tata Város Önkormányzatának szervezésében június 10-én rendezték meg a hagyományos Magyary Konferenciát, a közigazgatás tudós születésének 134. évfordulója alkalmából.

A konferenciát megelőző napon idén is három helyszínen emlékeztek koszorúzással Tata szülöttjére, Magyary szülőházánál, a Tatai Járási Hivatalnál,  ezt követően pedig Magyary Zoltán és felesége, Techert Margit Környei úti temetőben lévő sírhelyénél. Június 10-én a szakmai program az Öreg-tó partján álló Magyary szobornál ugyancsak koszorúzással kezdődött, majd a Városháza dísztermében folytatódott. A helyszínen köszöntőjében Michl József polgármester kiemelte: – Mindenből, amit az elődeink elértek, nekünk feladatunk származik, mégpedig az, hogy abból megtanulva mindent, továbbléphessünk a magunk erejéből. Alapvető kötelességünk a lehető legtöbbet megtudnunk az elődeinkről, hiszen az ő élet és gondolkodásmódjuk olyan üzeneteket tartalmaz, melyeket érdemes kutatnunk azért, hogy az életünket a  legjobban tudjuk megélni. A saját közösségünk történetének szereplőivel kapcsolatosan is az a dolgunk, hogy beépítsük életünkbe, munkánkba mindazt, amit tőlük eltanulhattunk. Ezért nagy köszönet jár a Magyary Zoltán Népfőiskolának, amely működésével megerősíti a folyamatos tanulás jelentőségét, melyre mindannyiunknak szüksége van.

A tatai szakmai fórumon több nézőpontból mutatták be az előadók Magyary Zoltán munkásságának máig ható jelentőségét. A konferencia témái között szerepelt a Magyar Kormánytisztviselői Kar jelenlegi helyzete, a hazai  népfőiskolai mozgalom története, Esterházy János hagyatéka és a népfőiskolai gondolat a Felvidéken, valamint a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság eddigi eredményeinek és jövőképének összegzése.

Borsó Tibor, a népfőiskola elnöke az eseménnyel kapcsolatban elmondta: – Már több, mint 10 éve annak, hogy Magyary születésnapjára emlékezve különböző programokat, ünnepségeket rendeznek. 2012-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel aláírtak egy együttműködési megállapodást, melyben megfogalmazták a tudós szellemi örökségének ápolásával kapcsolatos közös munkát, ennek része az éves tatai konferencia valamint egy budapesti szakmai program is. Magyary Zoltán hazafias gondolatvilága, az az akaraterő, mely éltette, városépítő munkája, oktatási szakértelme példaértékű, ezért nagy öröm, hogy a hagyatékát sikerült digitalizálni, így ahhoz bárki hozzáférhet és tanulhat munkásságából. Borsó Tibor hangsúlyozta: – Büszkék lehetünk rá, hogy itt született és dolgozott, s olyan hasznos munkát végzett, melynek nyomdokaiban járva működhet a tatai népfőiskola is.