Alakor búzát arattak a Malomkertben

Alakor búzát arattak július 18-án a Malomkertben, ahol kemencés lepénykenyeret is sütöttek a növény lisztjéből.

Tavaly október közepén vetették el a helyszínen a magokat, melyek mostanra szárba szökkentek. Az alakor, mint az ősi kultúrák újra felfedezett kenyérnövénye 2018-ban a tatai Települési Értéktárba is bekerült, s az utóbbi időben sokat hallhattunk róla, elsősorban a Természetes Életmód Alapítványnak köszönhetően, amely szakmai konferenciát is szervezett a témában. Az alakor újrafelfedezése Gyulai Ferenc gödöllői egyetemi tanár, archeobotanikus nevéhez kötődik, aki hat géncentrumban találta meg a növényt és megmentette az emberiség legősibb gabonájának magját, melyből sikerült vetőmagot szaporítani. Ebből érkezett a Tatai- medencébe is, ahol a Fényes-rétek mögött Czumpf Attila agrármérnök, humánökológus kezdte el a termesztést.

Az aratáson a Természetes Életmód Alapítvány képviseletében Czumpf Attila mesélt az érdeklődőknek a növényről, a lisztjéből pedig a helyszínen Labanc Györgyi sütött lepénykenyeret és tallérokat. Michl József polgármester az eseményen úgy nyilatkozott: – Hálás köszönetünk Attilának és Györgyinek, akik évek óta segítik, hogy az alakornak és a növény kutatásának legyen egy állandó bázisa, melynek köszönhetően egyre többet megtudhatunk erről a búzáról. A 2023-ben megújult Jenő-malom és a Malomkert kiváló bemutatóhelynek bizonyult, ahol évről-évre elvetjük, majd learatjuk a búzaszemeket, és a gyakorlatban is megismerhetik az érdeklődők a kenyér útját.

Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák, a belőle készített étel pedig könnyen emészthető.