Általános tudnivalók a 2022. április 3-i országgyűlési választásokról és az országos népszavazásról

Áder János köztársasági elnök úr 2022. április 3. napjára (vasárnapra) tűzte ki az országgyűlési képviselők választását és az országos népszavazást.Az Országgyűlés 199 tagjából 106 képviselőt egyéni választókerületben választanak meg, 93 képviselő listáról szerezhet mandátumot.

Tata város a Komárom-Esztergom megyei 01. országgyűlési egyéni választókerületbe tartozik, Tatabánya, Baj, Szárliget és Vértesszőlős településekkel együtt.

Az országgyűlési képviselők választásán a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok egyéni jelöltre és országos listára (párt vagy nemzetiségi listára) szavazhatnak. A Magyarországon elismert nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárok választásuk szerint pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhatnak.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok pártlistára szavazhatnak.

Az országgyűlési választásokkal egy időben kerül megrendezésre az országos népszavazás.

Az országos népszavazáson a választópolgárok a következő négy kérdésben szavazhatnak:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Az országgyűlési képviselők választása és az országos népszavazás közös eljárásban kerül lebonyolításra. A választópolgárok a szavazókörben egyszerre adhatják le szavazataikat mindkét ügyben.

Tájékoztatás a névjegyzékbe vételről

A választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről 2022. február 11-ig kapnak értesítést a Nemzeti Választási Irodától.

Az a választópolgár, aki nem kapott értesítőt, vagy az értesítőjét elvesztette, a Helyi Választási Irodától kérheti – a személyazonossága igazolását követően – az értesítő pótlását.

Azt a választópolgárt, aki 2022. január 26-át követően kerül a névjegyzékbe, a Helyi Választási Iroda értesíti.

Az értesítőben szerepel a szavazókör címe, ahol a választópolgár a szavazatát leadhatja.

A tatai választópolgárok 24 szavazókörben élhetnek szavazati jogukkal, melyet a csatolt mellékletben megtekinthetnek.

Felhívom a figyelmet, hogy a 22. szavazókör helyszíne megváltozott, a szavazókör új címe Tata, Szélkút u. 1-3., Szélkút utcai Közösségi Ház (a korábbi helyiség TANÉP Kft. Agostyáni utcai épülete volt). Az értesítő már a szavazóhelyiség új címét tartalmazza.

Az értesítő bemutatása nem, de a személyazonosság igazolása szükséges a szavazóhelyiségben a szavazáskor.

Amennyiben bármely a választást érintő kérdés merül fel, Tata Város Helyi Választási Iroda (2890 Tata, Kossuth tér 1.) munkatársai hétfőtől – péntekig munkaidőben (8.00 órától 16.00 óráig) személyesen, vagy az 34/588-663, 34/588-616, 34/588-693-as telefonszámokon, illetve a jegyzoititkarsag@tata.hu e-mail címen készségesen nyújtanak segítséget.

A választásról további információk a Nemzeti Választás Iroda honlapján, a  www.valasztas.hu oldalon, a www.tata.hu honlap Választás aloldalán, a https://tata.hu/22270/2022_aprilis_3_orszaggyulesi_valasztasok_orszagos_nepszavazas linken találhatók.

Dr. Horváth József
jegyző,
HVI vezető