Átadták városunk első intelligens zebráját

December 15-én került sor Tata első intelligens zebrájának átadására. A gyalogosok biztonságos áthaladását segítő átkelő a Kapucinus templomot köti össze az Országgyűlés térrel.

Az intelligens zebra fényjelzésekkel figyelmezteti az autósokat arra, hogy egy gyalogos át akar kelni, ezzel jelentősen növeli az áthaladó biztonságát és csökkenti az autós figyelmetlenségéből eredő esetleges balesetveszélyes helyzet kialakulásának esélyét. Nagy Tamás, a kivitelezésért felelős 4iG Nyrt. projektvezetője elmondta: – Ez a megoldás az informatika eszközeinek felhasználásával teszi biztonságosabbá a gyalogosközlekedést. Az a tapasztalatunk, hogy azokon a helyszíneken, ahol eddig már telepítésre került a rendszer, azóta nem volt egyetlen baleset sem, de fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az intelligens zebra nem ment fel senkit a KRESZ szabályainak betartása alól.

A helyszínen a fényjelzést a szemmagassághoz közel elhelyezett, fókuszált és a külső fényviszonyokhoz igazodó fényerőjű borostyánsárga villogó biztosítja, amely alkalmas a figyelem felkeltésére, fokozására. A villogó fényjelzés mellett a rendszer képes arra is, hogy lézerrel megvilágítja az átkelő gyalogos lábát, ezzel éjszakai esős időszakban az erősen csökkent fényviszonyok mellett kiegészítő információval is szolgál a gyalogos helyzetéről.

Hazánkban már több, mint 50 intelligens zebra működik, amelyeken többmillió átkelés lezajlott, ezekről a rendszer statisztikát is vezet. A beérkezett adatok, információk fontosak a fejlesztők számára, hiszen fel tudják őket használni a jövő fejlesztéseihez. Boglári Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője, a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke az intelligens zebra helyszínválasztásáról elmondta: – A mérések azt igazolják, hogy idén már a Május 1. út forgalma visszaállt a járvány előtti szintre, sőt, meg is haladja azt, tehát nagyon intenzív a városnak ezen a részén a közlekedés. Ez a gyalogátkelőhely ráadásul a két iskola és a templom miatt még forgalmasabb, ezért van nagy jelentősége ennek a fejlesztésnek.

A rendszer képes hálózati betáplálásról és napelemről történő energiaellátásra is, illetve a szünetmentes működés érdekében rendelkezik saját akkumulátorokkal. Figyelembe véve mind a hatékony energiafelhasználási lehetőségeket, mind pedig a műemlékvédelemi szempontokat is, a tatai rendszer vegyes betáplálással került kialakításra: a templom előtt hálózati betáplálással a villanyoszlopról, míg a középszigetnél és a másik oldalon, ahol nem zavarja a látképet, napelemmel. Purgel Zoltán alpolgármester a kivitelezéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, az önkormányzat idei költségvetésében 3 millió forint állt rendelkezésre már meglévő gyalogátkelőhely fejlesztésére. Az intelligens zebra telepítésének 6 millió forintos költsége ebből, valamint két cég, a Széles út Hungária Kft. és egy, a neve elhallgatását kérő vállalkozás felajánlásából tevődött össze.

Az intelligens zebra nagy előnye, hogy csak akkor jelez az autósnak, ha valóban van átkelni szándékozó gyalogos, így nem fordulhat elő az, hogy a rendszeresen arra felé autózók hozzászoknak a villogó fényhez és így az elveszíti figyelemfelhívó hatását.