Ausztrál néprajzi gyűjteményből nyílt kiállítás a tatai múzeumban

A Tatai Vár Vártorony kiállítóterében szeptember 16-án nyílt meg az „Élet az Álomidő után – Pintér László ausztráliai néprajzi gyűjteménye a tatai múzeumban” című időszaki kiállítás.

A kiállításhoz kapcsolódóan a várban korábban, szeptember 12-én került sor Dr. Antoni Judit ‘Élet az „Álomidő” után Pintér László ausztráliai néprajzi gyűjteménye’ című kötetének bemutatójára. Ahogyan a kötet szerzőjének, és egyúttal a kiállítás kurátorának ajánlójában olvasható: „ Pintér László, aki élete egy részében Tatán lakott, 1969 és 1990 között Ausztráliában, az Északi Területen (Northern Territory) élt és Tennant Creek mellett, a Peko bányavállalatnál dolgozott. Látva és tapasztalva a helyi őslakos csoportok életének megpróbáltatásokkal teli mozzanatait, ősi anyagi kultúrájuk lassú eltűnését, életmódjuk negatív változásait, megérlelődött benne az elhatározás, hogy az akkori állapotból megpróbáljon valamit megőrizni és átmenteni a jövőbe. Ennek egyik lehetőségét egy gyűjtemény létrehozásában látta és ezt sikeresen meg is valósította. Őslakos tárgyakból összeállított anyagának egy részét előbb Budapestre, a Néprajzi Múzeumba küldte, majd 1987-ig, több részletben, mintegy 420 tárgyat ajándékozott a tatai Kuny Domokos Múzeumnak. Ezeket a tárgyakat a tatai tanár, Skoflek István tanácsai, útmutatása alapján viszonylag pontos dokumentációval is ellátta, így ez az anyag a hazai egyetemes néprajzi gyűjteményekben – Ausztrália tekintetében – kiemelkedő jelentőségűnek számít…  A gyűjtőterület Tennant Creek környékére korlátozódik, mintegy 500 km-es körzetben. A terepbejárás mellett Pintér vásárolt, cserélt is tárgyakat, közvetlenül az őslakosoktól vagy Tennant Creek és Alice Springs boltjaiban, ahol távolabbi vidékekről származó darabokhoz is hozzájutott. Pintér László gyűjteménye éppen a megfelelő időben született meg – abban az átmeneti időszakban, amikor még hozzá lehetett jutni régi, míves darabokhoz, de már előtűntek a nem túl bíztató jövő jelei. Ennek köszönhetően és a gyűjtő hozzáértése, lelkesedése révén sikerült egy olyan anyagot összeállítani, amely jól dokumentálja ezt a folyamatot.”

A vártorony kiállítótermében Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket. A tárlatot Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta meg, aki elmondta, még pályakezdő muzeológusként került kapcsolatba Pintér Lászlóval és a gyűjteményével, amely függetlenül attól, hogy egy távoli kultúrát mutat meg nekünk, mégis érdemi kérdéseket fogalmaz meg a helyiek identitásérzésével összefüggésben is.

A megnyitó különleges zenei élményt is nyújtott az érdeklődőknek, ugyanis a helyszínen Martin Balázs tartott hangszerismertetőt és didgeridoo előadást.

A kiállítás 2024. tavaszáig látogatható, a Vármúzeum nyitvatartási idejében keddtől vasárnapig 9:00 és 17:00 óra között.