Az 1945-ös januári sortűz áldozataira emlékeztek

A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás, a Budapesti Erdőgazdálkodás Süttői Erdészete és a Szomódi Helytörténeti és Történelmi Hagyományőrző Közhasznú Egyesület szervezésében rendeztek koszorúzást az 1945-ös sortűz áldozataira emlékezve január 8-án a Szomódi temető kopjafájánál és a Dunaszentmiklós határában felállított kettőskeresztnél.

A IV. SS-páncéloshadtest 1945. január 1-jén indította meg a Konrád hadműveletet azzal a céllal, hogy a Vértes-hegység és Budapest között lévő szovjet katonai erőket szétzilálják és megteremtsék a Budapesttel való kapcsolatot. A német haderő Komáromnál vagonírozott ki, majd  Dunaalmás, Agostyán és Tarján irányába indította meg a támadást. Ebben a térségben a szovjetek által elfoglalt területekről „málenkij robotra” szedték össze a lakosságot. Január 1-én a szomódiakat  147 környékbelivel Agostyán felé terelték. Dunaalmás és Neszmély lakóit szintén összeterelték a községházához és Süttő irányába Bikol pusztán át hajtották gyalog Tardos felé útépítésre. Ők estére szintén csak Agostyánig jutottak. Január 2-án hajnalban az agostyáni gyűjtőtáborból közel ezer foglyot szabadítottak ki az előre nyomuló német katonák. A kiszabadított foglyok mielőbb haza szerettek volna jutni, azt azonban nem tudták, hogy Szomód, Dunaszentmiklós és Neszmély dombjait, erdeit akkor még az oroszok ellenőrizték. A Vörös Hadsereg katonái ismét fogságba ejtettek egy hazafelé igyekvő csoportot. Január 2-án estére az oroszok Dunaszentmiklósra terelték foglyaikat, akik az éjszakát egy szénáscsűrben töltötték. Hajnali 3 órakor tovább hajtották őket az erdő felé. A 26 magyar fogollyal január 3-án hajnalban végeztek a Vörös Hadsereg katonái.

A megemlékezésen Michl József Tata polgármestere, a Tatai Kistérségi Többcélú Társulási Tanács elnöke úgy nyilatkozott: – Egy ilyen szörnyű, tragikus eseményre emlékezve arra is gondolunk, hogy mi mindent tehetünk ma a békéért egymás között, a családjainkban, közösségeinkben, a városunkban, a hazánkban. A felelősség arra vezet minket, hogy minél inkább törekedjünk a békesség megerősítésére, s most, amikor a szomszédban háború zajlik, még fontosabb ilyen értelemben is emlékeznünk.

Tata Város Önkormányzata 2019. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján „Jégbefagyott sikoly” címmel jelentette meg azt a helytörténeti kötetet, amely a szovjetek által elhurcolt, Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt polgári áldozatokról szól.