Az elmúlt évet értékelte a Tatai Helytörténeti Egyesület

A Tatai Várban március 12-én rendezték a Tatai Helytörténeti Egyesület éves közgyűlését, melyen a 2023-as év beszámolója, az idei munkaterv és a Kuny Domokos Múzeummal közös programok tájékoztatója is napirenden volt.

Dr. Kis Tiborné elnök, a közgyűlésen elmondta, hogy a 2001 óta létező egyesület egy erős civil szervezet, amely meghatározóvá vált városunkban az évek folyamán, tagjai pedig nagyon jó közösséggé kovácsolódtak össze és továbbra is azért dolgoznak, hogy Tata természeti, történeti és emberi értékeit bemutassák, őrizzék, megosszák.

A Tatai Helytörténeti Egyesület 2011 óta hét könyvet adott ki, és idén a tervek szerint, már a 15. emléktáblát fogja állítani. Együttműködnek a tatai múzeummal, valamint a baji és szomódi helytörténeti egyesületekkel. Tavaly többek között megemlékeztek arról, hogy 240 éves lett az Angolkert, ennek apropóján az egyesület elnöke részletesen írt a Városkapu újság hasábjain. Két előadással is részesei voltak a 2023-as Civil Napok programkínálatának, szervezésükben valósult meg Kövesdi Mónika művészettörténész vezetésével egy ismeretterjesztő séta az Angolkertben, valamint egy előadás a park történetéről Sylvester Edina tájépítész jóvoltából. Az egyesület aktív közreműködője volt a Stróbel Árpád helytörténeti kutató születésének 110. évfordulója alkalmából rendezett eseményeknek, és tavaly ősszel emléktáblát avattak dr. Körmendi Géza tanár, etnográfus, helytörténész egykori otthonának falán. A Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében a Kapucinus templom alapkőletételének 280. és a Ferences Rend megalakulásának 800. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Kapucinus templomban. A Református Gimnázium MIND Galériájában mutatták be Barcsa Pál festőművész „Itthon vagyok” című kiállítását, valamint a Piarista Rendházban B. Pető Mária ikonfestő művész alkotásait – mindkét kiállítás létrehozásában közreműködött a civil szervezet. Több helyen is kirándult a tagság 2023-ban, Kecskeméten, Kiskőrösön, Zircen, Veszprémben és Budapesten, emellett látogatást tettek a Kőfaragó-házban valamint a megújult Csillagdában.

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen került sor a Tata Települési Értéktárba felvett értékek díszokleveleinek átadására. A helyi értéktár bizottság munkáját a helytörténeti egyesület is segíti, 2023-ban három új érték került az értéktárba, ezek közül kettőre – Dr. Körmendi Géza helytörténeti gyűjtő és kutató, valamint Strobel Árpád helytörténeti kutató munkásságára – dr. Kis Tiborné tett javaslatot.

Az egyesület közgyűlésén Michl József polgármester is részt vett, aki a Magyary-terv 3.0 vitairatáról tartott tájékoztatót, különös tekintettel a Fellner Jakab településfejlesztési program és a Dornyay Béla kulturális és művészeti, helyi értékvédelmi és közösségfejlesztési programra, melyekkel kapcsolatban a tagság is megoszthatta véleményét, javaslatait.