Az információszabadság terén kiemelt teljesítményéért részesült elismerésben Tata Város Önkormányzata

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság „Az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” című kiemelt projektjének részeként 2021 őszén kutatást végzett az önkormányzati nyilvánosságra vonatkozóan.

A kutatás keretében a helyi önkormányzatok körében a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok közzétételét vizsgálták, az önkormányzatok honlapját elemezték, valamint próba adatigényléseket hajtottak végre.  A hatóság közel 3200 helyi önkormányzat gyakorlatát vizsgálta. A vizsgálat eredményeként 14 önkormányzat esetében állapította meg, hogy a közzététel aktív és passzív formája is példaértékűen megvalósul, Tata ebben a sorban a hatodik legjobb eredményt érte el. A hatóság tájékoztatójában hangsúlyozza, hogy az eredmények közzétételének célja, hogy kiemelje az információszabadság megvalósulása terén jól teljesítő önkormányzatokat – köztük Tata Város Önkormányzatát is – akik példaként szolgálhatnak a többi szervezet számára is.

A  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság részletes tájékoztatóját az érdeklődők itt találhatják: https://www.naih.hu/dontesek-informacioszabadsag-tajekoztatok-kozlemenyek/file/561-tajekoztato-a-projekt-kereteben-megvalosulo-onkormanyzati-indexalas-eredmenyeirol elérhetőségen olvasható.