Az önkormányzat tulajdonába kerültek a HVDSZ üdülő épületei

Hosszú egyeztetés-sorozatot követően Tata Város Önkormányzatának tulajdonába került az egykori HVDSZ üdülőépület együttes a Fényes Forrásvidék területén. A témáról Michl József polgármester tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, január 11-én.

A Fényes területén az utolsó nagyobb üdülőépület együttes, mely magántulajdonban volt, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) 2000 tulajdonában állt. Michl József elmondta: – Ez a  3 hektáros terület egykor a városok  üzemeltetésében részt vállaló dolgozók gyermekeinek üdültetésére szolgált. A rendszerváltást követően a szakszervezet már nem használta a területet, mellyel kapcsolatban egy vita is kialakult, ugyanis a felépítmények ugyan a HVDSZ tulajdonában álltak, ám az épületek alatt lévő földterület tulajdonosa a város. A szakszervezet folyamatosan szerette volna elérni, hogy a földterület is az övé legyen, de az elődeim és én magam is védtük Tata érdekeit, s nem adtuk át az ingatlant. Körülbelül két évtizede nem nyaralt már ezen a helyen senki, és ezen idő alatt, az épületegyüttes teljesen tönkrement, szomorú, hogy a karbantartást, fenntartást is elmulasztotta a szakszervezet, melynek 5 évvel ezelőtt az épületekért cserébe az önkormányzat felajánlott egy több, mint 30 millió forint értékű tatai ingatlant is, de nem fogadták el.

A szakszervezettel a kialakult helyzet rendezését több alkalommal megkísérelte az önkormányzat, az elmúlt években számos tárgyalást tartottak a szakszervezet vezetőivel. Végül, az egyeztetések eredményeképpen a feleknek sikerült egy javaslatot megfogalmazniuk, s az önkormányzat megvásárolta a felépítményeket. Ezzel kapcsolatban Tata polgármestere úgy nyilatkozott: – Nagyon sok fordulóban tárgyaltunk erről, végül tavaly év végén sikerült megállapodni és aláírni a szerződést. A képviselő-testület jóváhagyta azt a javaslatot, hogy a város 15 millió forintot fizet a HVDSZ-nek az épületekért. A vételárba beszámításra került a szakszervezetnek a felépítmények által elfoglalt földterületek után fizetendő használati díjának elmúlt 5 évi összege, amely 3 millió forint, így tulajdonképpen 12 millió forintba került az önkormányzatnak, hogy végre a tulajdonunkat újra mi tudjuk használni – fogalmazott Michl József, aki hozzátette, az a nagy feladat vár ránk, hogy kitaláljuk, hogyan tudunk ebből a romhalmazból továbblépni.

Az önkormányzat a tervek szerint kiír majd egy pályázatot, de előtte precízen felméri a helyszínen lévő jelenlegi állapotot, beleértve azt a számos értékes fát is, ami jelenleg ott található. A képviselő-testület jóváhagyásával az önkormányzatnak most már teljes joga van továbblépni a területen, ahol csak a romok eltakarítása több tízmillió forintba kerül majd. Michl József ezzel kapcsolatban hozzátette: – A megállapodás nyomán elindul egy tervezési időszak, és a tataiak véleményét is meghallgatva, a Városkapu Zrt. koordinálásával megkezdjük a munkát, hiszen egy újabb jelentős, fejlesztési terület került vissza az önkormányzatunkhoz.