Az Öreg-tavon telelő vadludak védelméről egyeztettek a Zöld Kerekasztal januári ülésén

Találkozóra hívta össze a Zöld Kerekasztalt Michl József polgármester január 25-én a Városháza dísztermébe. A helyszínen a legutóbbi szilveszteri tűzijátékozás következményeiről, a vadludak védelméről egyeztettek.

Városunk képviselő-testülete egy civil kezdeményezés nyomán szavazott arról 2018-ban, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védjük meg az Öreg-tavon telelő vadludakat, ennek nyomán november 1. és február 28. között Tatán nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket. A rendelet sikeresnek bizonyult, hiszen az elfogadását követő években a korábbi átlagosan 30%-hoz képest jóval több madár maradt Tatán, 2018 szilveszterén a ludak 60 %-a, 2019-ben a 100 %-a, 2020 szilveszterén a ludak 70 %-a, 2021-ben pedig 60 százalékuk. A legutóbbi szilveszter azonban  egészen más hangulatban telt. Csonka Péter, a Magyar Madártani Egyesület helyi szervezetének elnöke a Városházán elmondta: -Tavaly december 24-én reggel még nagyságrendileg 37 ezer lúd tartózkodott a tavon, míg 2023 január elsejére 1️200 lúd maradt nálunk. Szakmailag a történteket két oldalról lehet megközelíteni, ebből az egyik az Öreg-tó és környezetének természetvédelmi jelentősége, hiszen maga a terület Natura 2000-es, Ramsari és helyi jelentőségű védett természeti terület. Ennek megfelelően a tavon tartózkodó vízimadár tömegek adják azokat a minősítő számokat, melyek alapján a helyszín megőrzi Ramsari jelentőségét. A másik tényező a tó turisztikai vonzereje, hiszen a Vadlúd Sokadalom mára egy komoly idegenforgalmi eseménnyé vált, amiért több ezren látogatnak el Tatára. A pirotechnikai eszközök hanghatására azonban a madarak elhagyják a területet, pont abban az időszakban, amikor sokaknak lehetőségük lenne a megfigyelésükre.

Dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a megbeszélésen kiemelte: – Ahhoz, hogy  a vadludak itt maradhassanak a bennünket követő generációk örömére is, tudatos, jól szervezett lépésekre van szükség. Mindez nem csupán egy szűk körnek, a madarászoknak, természetvédőknek az érdeke, hanem fontos Tata arculatának megőrzése szempontjából is. Ezt a frontot képviselik a városban például a különböző üzletek, a vendéglátó és szálláshelyek vagy éppen az állatbarátok, számos érdekcsoport bevonható tehát ebbe a természet és vadlúd-védő munkába, amit nem csupán az esztendő végén kell hangsúlyozni, hanem az év során folyamatosan.

A Zöld Kerekasztal ülésére meghívást kaptak a Magyar Madártani Egyesület, a Tatai Vadlúd Sokadalom, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a vízügy, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség, és a városi intézmények valamint a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal képviselői. Michl József polgármester a helyszínen úgy nyilatkozott:- Alapvetően jól működik amit 2018-ban elindítottunk, és az, hogy vannak benne hullámvölgyek, további átgondolásra késztet minket. Ezáltal pontosíthatjuk, mi mindent kell tennünk annak érdekében, hogy ezt az ügyet jobban magukénak érezzék a tataiak. Ez egy egész évre szóló munka, ami nemcsak a pirotechnikai eszközök használatának időszakos korlátozására vonatkozik, hanem arra is, hogy mint például ahogyan az illegális szemétlerakás ellen vagy egyéb zajhatások ellen küzdünk, úgy óvjuk télen a vadludak ittlétét. Ezért a Zöld Kerekasztal a jövőben is rendszeresen összeül majd, egyrészt újraszervezzük a feladatokat, és azokra is gondolnunk kell, akik szeretnének tűzijátékozni szilveszter éjjel. Meg fogjuk nézni, hogy számukra milyen helyszínt, lehetőséget tudunk javasolni, hogy ők is jól érezzék magukat és közben a vízimadarakat is óvjuk.