Bachát Lászlóra emlékeztek

Tata Város Önkormányzata és az 1957-ben érettségizett öregdiákok szervezésében avatták fel Bachát László, Lőrincze Lajos- díjas tanár emléktábláját az Eötvös József Gimnáziumban szeptember 14-én délután.

Bachát tanár úr születésének 100. évfordulója tavaly volt, de a pandémia miatt nem tudták felavatni az emléktáblát. Bachát László 1949-től 1957-ig tanított a Tatai Eötvös József Gimnáziumban, a feleségével együtt. Az 1956-os forradalomban betöltött szerepe miatt kellett elköltöznie Tatáról a családnak, így kerültek Nyíregyházára, ahol először öt éven át egy középiskolában tanított, majd ő volt a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola Nyelvészeti Tanszékének alapítója és nyugdíjba vonulásáig tanszékvezető tanára 1962-től 1989-ig.

A Bachát László életútját felidéző egykori tanítvány, Dr. Szabó Dénes gyermekorvos, ny.osztályvezető főorvos elmondta: – A tanár úr rendszeresen tartotta a kapcsolatot egykori diákjaival, az érettségi találkozókon is részt vett, az utolsó időkben pedig évente találkoztunk, és ha nem tudott jönni, akkor volt diákjai utaztak el hozzá Nyíregyházára. Nagyon szeretett bennünket és ’56 miatt forradalmi osztálynak hívott minket – fogalmazott Dr. Szabó Dénes.

Az eseményen részt vett Bachát László fia és lánya is. Bachát Nóra a Tatai Televíziónak úgy nyilatkozott:- Szívesen tértem vissza Tatára, ahol kora gyermekkoromat töltöttem, most újra bejárjuk a várost, hogy felidézzük a régi emlékeket, és nagyon örülök annak, hogy Tata így tiszteleg édesapám emléke előtt.

Bachát László 2009-ben hunyt el. Neves nyelvész volt, akinek a Magyar Nyelv Múzeumában emlékpontja van, ahol többek között munkái, könyvei láthatóak. 14 önálló, illetve szerkesztett kötet, több mint 102 névtanulmány és számos népszerűsítő cikk található gazdag életművében, munkáját több kitüntetéssel is elismerték, de ahogyan a Magyar Nyelv Múzeumának honlapja felidézi emlékét, elsősorban mégis tanár volt, több ezer magyar szakos hallgató tanára.