Befejeződött a Magyary Ház építése – kezdődhet a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár berendezése

Befejeződött az Ady Endre utcán található egykori Tiszti Klub átépítése. A beruházás nyomán elkészült 1424 négyzetméter alapterületű Magyary Ház épületében megkezdődhet a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár kialakítása, berendezése. A fejlesztés projektzáró eseményét november 28-án rendezték.

A teljes fejlesztés a magyar kormány, az Európai Unió és Tata Város Önkormányzata támogatásával valósult meg több, mint 1,2 milliárd forintból. A Páhy László tervei alapján felújított épületben a jövőben olyan terek és szolgáltatások kapnak helyet, melyek az aktív közösségi életet szolgálják, civil szervezetek, vállalkozások számára is teret adva munkához, rendezvényekhez, különböző programokhoz.

Michl József polgármester a projektzáró eseményen úgy nyilatkozott: – Hálás köszönettel tartozunk mindenkinek, aki munkájával hozzájárult ehhez a projekthez, köszönet a magyar kormánynak, az Európai Uniónak és Bencsik János országgyűlési képviselőnek a támogatásért. Befejeződött az építkezés, megtörtént a műszaki átadás-átvétel és most az épület berendezése következik, ami különleges folyamat lesz, hiszen átköltözik ide a városi könyvtár és emellett  a tudásközpont terei is funkciókat kapnak, ilyen lesz például a helytörténeti gyűjtemény vagy a kutató részleg. A városvezető hozzátette: – Egy hatalmas munka zárult le, melynek az eredményét hamarosan minden tatai élvezheti majd.

A Magyary Ház tereiben helyet kap a jövőben az új városi könyvtár, egy közösségi kávézó, egy coworking (közösségi munkavégzés, közösségi munkahely, közösségi iroda) tér, konferenciaterem és különböző irodák.

Bencsik János országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta: – Egy használt, leromlott állapotú épület felújítása, korszerűsítése óriási jelentőséggel bír. A kormányzat látja azt, hogy a kis-középvárosok esetében nincs olyan költségvetési háttér, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a legfontosabb – akár kulturális – közszolgáltatások megfelelő ütemben tudjanak fejlődni. Ezt a fajta igényt és a kisebb városok erőfeszítéseit figyelembe véve a magyar kormány jelentős támogatást biztosít, Tatán gondoljunk csak például a Kőfaragó-házra, az Esterházy-kastélyra, az Építők parkjára vagy a Jenő-malom felújítására, s ebbe a sorba tartozik a Magyary Ház is.

A felújított épületben a következő időszakban az eszközök elhelyezése, a berendezés, a különböző funkciók kialakítása zajlik majd, s ezt követően 2024-ben megnyitja kapuit városunk új közösségi, közművelődési intézménye, a Magyary Házban lévő Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár.