Befejeződött a tatai Kőfaragó-ház felújítása

Lezárult a tatai Kőfaragó-ház megújításának programja, a helyszínen november 30-án rendeztek projektzáró sajtótájékoztatót, melyen bemutatták a komplex fejlesztést, az 1790-ben barokk stílusban épült ház teljes körű rekonstrukciójának eredményét.

Tata Város Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében nyújtott be sikeres pályázatot a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú TOP-1.2.1-15-ös felhívásra „A tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása” címmel. Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: – Tata eredetileg 350 millió forintot nyert el a projektre TOP-os forrásból, ám időközben a fejlesztéshez többlettámogatásra volt szükség, így egy kormánydöntés nyomán további 167,9 millió forintot kapott a program, melyhez az önkormányzat saját költségvetési forrásból biztosított még 57 millió forintot. Popovics György kiemelte:- Fontos számunkra a megye turisztikai attrakcióinak fejlesztése, melyeket majd egy hálózatba is kapcsolhatunk.

A Fazekas utcán található épület rekonstrukciója és rehabilitációja hagyományőrző s egyben innovatív fejlesztés, amely újabb lehetőségeket nyit mind a helyi turizmusban mind pedig a közösségi életben. A projekt célja egy egységes turisztikai célterület, látogatóközpont kialakítása volt, ahol az érdeklődők családbarát, akadálymentes környezetben ismerkedhetnek meg a tatai hagyományokkal, természeti értékekkel, összhangban a Kálvária-dombon található műemlékek rehabilitációjával, hiszen korábban már megvalósult a Fellner Jakab-kilátó felújítása, és egy tematikus sétány kialakítása is. A megújult Kőfaragó-házban látogatóközpontot, interaktív kiállítóteret és műhelyeket – fazekas műhely, kézműves kávépörkölő és serfőzde, zöldség és gyümölcsaszaló – alakítottak ki.

Bencsik János országgyűlési képviselő a projektzáró eseményen úgy fogalmazott: – Megyénk legnagyobb vonz erejével Tata rendelkezik, mert a város természeti és épített környezete, valamint az itt élők alkotókedve olyan értékeket teremt, amelyek sokaknak örömet adnak. A helyi gazdaság erősödéséhez a turisztikai attrakciók is hozzájárulnak, a megújult Kőfaragó-ház pedig egy olyan fejlesztés, ami egyedülálló a térségben, hiszen nem csupán egy műemlékfelújítás vagy egy kiállítás született itt meg, hanem egy élő közösségi tér is.

A Kőfaragó-házban a műhelyek mellett a kerámia padláson egy, a tatai fazekassághoz kapcsolódó kiállítás várja a látogatókat. A tárlatot, melynek darabjait Molnárné Tamás Anetta fazekasmester készítette el, és amelyet a tatai múzeum szakmai munkájának köszönhetünk, Schmidtmayer-Busa Mónika, a Kuny Domokos Múzeum néprajzosa mutatta be. A kiállítás a fazekasság szépségeit, és egyben titkait élményszerűen fedi fel a látogatók előtt, bemutatva azt a folyamatot, mely a sáros földtől a festett kerámiáig vezet el. Az emeleti részen emléket állítottak Körmendi Géza, a tatai fazekasság kutatójának alakja és munkássága előtt is.

Michl József polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: – 1999-ben, hála az akkori képviselő-testületnek, a humán bizottság döntött arról, hogy az önkormányzat maga vásárolja meg ezt az épületet, mely régen az Esterházy-család által idehívott olasz kőfaragók otthona volt. A hely megmentésében már évtizedekkel ezelőtt is bízott a városvezetés, és sikerült megnyernünk a pályázati támogatást a Kálvária-domb és a ház egységes felújítására. A projekt egy olyan tér létrehozásáról szól, amely a maga játékosságával, egyediségével a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt vonzó lehet, és tökéletes színhelye a közösségi együttléteknek, hiszen lehet itt gyümölcsöt aszalni, kávét darálni, kipróbálni a fazekas mesterséget, vagy beülni a kávézóba.

A Kőfaragó-ház udvarán egy különleges emlékoszlop is található, melyet a Tata és Térsége Kézműves Egyesület állított, az Nemes Tatai Fazekas CHÉ alapításának idei, 300. évfordulója alkalmából.