Csapatmunka és jó hangulat jellemezte az első tatai Országos Diáktalálkozót

A Pro Dotis Egyesület, Tata Város Önkormányzata, Tata Város Diákönkormányzata (TAVIDÖK) és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szervezésében rendezték meg az első tatai Országos Diáktalálkozót április 21. és 24. között. A találkozó a „Projektre fel” alcímet kapta. A diákok nagyszerű ötleteket varázsoltak projektté, de a munka mellett is a játéké, az ismerkedésé volt a főszerep. A találkozó megvalósításához a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület nyújtott szakmai támogatást. Csapatmunka, bizalom, egymás iránti kölcsönös tisztelet és szeretet jellemezte az esemény négy napját.

2022 az Ifjúság Európai Éve. Tata ebben az esztendőben különleges programokkal, újdonságokkal is igyekszik segíteni, támogatni a fiatalokat. Ennek jegyében adott otthont első ízben a négy napos rendezvénynek április 21. és 24. között városunk. Az idei találkozó fő célja az volt, hogy a résztvevőket ellássa azokkal a gyakorlati ismeretekkel, amelyek segítségével képesek lesznek jól megalapozott és lendületes ifjúsági projekteket megvalósítani helyi közösségeikben. A csapatban dolgozó fiatalok három olyan projektet álmodtak meg, amely a kortársaikat szolgálja. A tervezés során a diákok mentorok irányításával átgondolták a szakmai és pénzügyi feltételeket is, annak érdekében, hogy hazatérve akár a gyakorlatba is átültethessék elképzeléseiket. A projekttervek továbbfejlesztését, megalapozottságának erősítését segítette elő az is, hogy szombaton egy háromtagú zsűri értékelte a résztvevők szóbeli beszámolóit.

A diáktalálkozón Nyíregyháza, Debrecen, Ibrány, Hajdúszoboszló, Tata, Tatabánya, Dunaalmás, Környebánya, Vértessomló, Szolnok, Győr, Sárvár és  Tolna diákjai alkottak projekttervező valamint sportcsapatokat. Többségük még nem járt Tatán, így a találkozó első napján a város nevezetességeivel ismerkedtek  a vendégek. Meglátogatták az Esterházy-kastélyt, a Kuny Domokos Múzeumot, valamint kisvonattal bejárták az Élővizek városát, az estét pedig a Peron Tehetségközpontban töltötték a volt Piarista Rendházban.

Tata látnivalóinak megismerése és a szakmai munka mellett a programban a közösségfejlesztés és játékos tanulás is helyet kapott. Különleges élmény volt a diákok számára a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár nyílt napján megrendezett HEXATLON extrém sportverseny, amelyben a résztvevők egy speciális akadálypályán teljesítettek ügyességi feladatokat. Az esti szórakozást a Peron Tehetségközpontban tartott koncertek biztosították a találkozón.

A vasárnapi programzárón Bátki Piroska, Tata diákpolgármestere és Lőrincz Anita, a Pro Dotis Egyesület elnöke ajándékcsomagokat adott át a résztvevőknek, akik szép emlékekkel térhettek haza. Lőrincz Anita kiemelte, hogy Tata jövőre is visszavárja a fiatalokat, amikor a szervezők szándéka szerint újra megrendezik majd városunkban a diáktalálkozót. Bálega János szakmai vezető (KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület), valamint Cserteg István (az önkormányzat ifjúsági referense) arról beszéltek, hogy jó volt látni a résztvevő diákok kiváló csapatmunkáját, a vidám hangulatú, eredményes együttműködést. A fiatalok előre jelezték, hogy 2023-ban is szívesen jönnek Tatára, a következő diáktalálkozóra.

(Cserteg István)