Csendes szilveszter Tatán – Az összefogás és a közös akarat sikert hozott

Sikeres volt a Csendes Szilveszter, a vízimadarak túlnyomó többsége itt maradt, erről is írt beszámolójában a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportja 2024 január elsején. Köszönet az összefogás, az együttműködés minden résztvevőjének és a csendes szilveszterezőknek!

Az egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei helyi csoportja közösségi oldalán a következőképpen foglalta össze az eseményeket:

„Meghozta gyümölcsét a rengeteg szervezés, a kitartó utcai járőrözés és a széleskörű együttműködés. A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége (mintegy 80 százaléka) kitartott a tó vizén. A tavon éjszakázó vadludak száma növekedett, mert az Öreg-tóra az éjszaka során újabb csapatok érkeztek.

Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része nyugodt, csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át. Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos tűzijáték-háború, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrök és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű részvételével már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területére kiterjesztették a szolgálatot. Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat. A járőrök több helyen tetten is értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak. Néhány helyszínen rendőri intézkedésre szükség volt. Sajnálatos, hogy egy-egy utcában, kertben a személyes jelenlét ellenére is eldördült néhány tűzijáték. Az ilyen helyszínek többségét is elhagyni kényszerültek a tilosban járók, így több eljárásra még ezt követően kerülhet sor.

Összesen közel 20 alkalommal történt intézkedés vagy figyelmeztetés.

A 2023-ban először kezdeményezett „Csendes séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban több, mint 60-an vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján. Őket a szervezők pogácsával, valamint pezsgővel kínálták, a jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról. A közös séta sikerét látva a kezdeményezők 2024-ben is megszervezik ezt az eseményt.

Összességében 2023 szilvesztere Tatán igen csendes és eredményes volt. Ezt a tatai szállodákban, panziókban kutyáikkal megszállt vendégek is megtapasztalhatták, nemhiába érkeztek ide az ország számos pontjáról.

A szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani minden tatainak és idelátogatónak, akik fontosnak tartották a 2018 óta élő tűzijáték-korlátozás betartását!

Köszönet illeti mindazokat is, akik a jelentős közösségi összefogást az információk megosztásával, terjesztésével és személyes segítségükkel is segítették. Valamint külön köszönjük a Szabó Bakery Kft.-nek, hogy támogatták a „Csendes séta a vadludakért” programunkat.”

(Fotók: MME Komárom-Esztergom Vármegyei Helyi Csoport.)