Denevérodúkat telepítettek az Öreg-tó mentén

Tata Város Önkormányzata és a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány együttműködésében denevérodúkat helyeztek ki június 6-án az Öreg-tó mentén lévő erdős területre, az Által-ér torkolata közelébe.

A denevérodúk kihelyezésével, azon erdei denevérfajokon tudnak segíteni, melyek elkezdenek beköltözni a lakott területekre. Ezeken a helyszíneken gyakran családi házak burkolatai alatt találnak optimális helyet. az Ilyen „lakásfoglalások” kiváltása, csökkentése érhető el a denevérodúk kihelyezésével, ezáltal erdei környezetben, eredeti élőhelyükön tartva az állatokat.

A denevérek tetemes rovarfogyasztásukkal nagy hasznot hajtanak az embereknek. Egy törpedenevér egyetlen éjszaka 2000-2500 szúnyogot is elfogyaszt, a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány által fejlesztett és gyártott denevérodúkban 50-70 példány is szállást talál. Ezáltal csökkenthető a szúnyogirtás mennyisége is, biológiai szúnyoggyérítéssel kombinálva hatékony környezetbarát módon lehet védekezni. Június 6-án városunkban 11 odút helyeztek ki a szakemberek.