Diák-közmeghallgatást rendeztek a Városházán

Tata Város Önkormányzata és a TAVIDÖK (Tata Város Diákönkormányzata) a Gyermekjogok Világnapjához kapcsolódóan ebben az évben is megrendezte a városi diák-közmeghallgatást az általános iskolák 1.- 6. osztályos gyermekei számára. Az eseményt november 20-án a Városháza dísztermében rendezték, ahol Michl József polgármester, Rigó Balázs alpolgármester és Ködmön Kristóf diákpolgármester beszélgetett a gyerekekkel.

Az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, azóta november 20. a Gyermekjogok Világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat.

A már hagyományosan, minden esztendőben sorra kerülő tatai diák közmeghallgatásra évfolyamonként 1-2 diák küldött érkezik, kísérőtanáraival. Rigó Balázs alpolgármester a közmeghallgatás kapcsán úgy nyilatkozott: – 2008 óta minden évben lehetőséget teremtünk arra, hogy a gyermekek elmondhassák a véleményüket. Ez számunkra is fontos, mert ilyenkor visszajelzéseket kapunk tőlük arról, hogyan élik a mindennapjaikat a városunkban, hiszen másfajta élettapasztalattal és másféle szemszögből nézik a környezetüket, mint a felnőttek. Jó alkalom ez arra, hogy a diákok hallassák a véleményüket, és az is fontos, hogy az önkormányzatot ne valamilyen elvont fogalomként értékeljék, hanem egy partnerség, párbeszéd, élő kapcsolat alakuljon ki, mivel személyesen találkoznak a város vezetőivel, akik értük, a jövő nemzedékért dolgoznak – hangsúlyozta Tata alpolgármestere.

A gyerekek még a közmeghallgatás előtt kaptak egy kérdőívet, melyre írásban érkeztek be válaszok, illetve személyesen is feltehették további kérdéseiket, megoszthatták  véleményüket. A Városházán a diákok többek között olyan témákat érintettek, mint a szabadtéri sportolási lehetőségek bővítése, a közlekedés, valamint további kerékpárutak építésének lehetőségei.