Egy legendás fotográfus legendás fotográfiái Tatán

Újabb időszaki kiállítás nyílt meg a Tatai Várban. A Kuny Domokos Múzeum szervezésében február 8-án mutatták be a közönségnek Keleti Éva „Fénypontok – Hírességek és hétköznapi hősök” című tárlatát.

Keleti Éva a magyar fotótörténelem legendás alakja, pályafutását az 50-es években kezdte.  1954 és 1976 között az MTI fotóriportere volt, majd 1989-ig az Új Tükör hetilap vezető képszerkesztőjeként dolgozott. Fő szakterülete a színházi élet és a színművészek fotózása, a 70-es 80-as években hazánk egyik elsőszámú címlapfotósa volt, legendás képeket készített a színházi, a zenei, és irodalmi élet nagyjairól, valamint a táncosok világáról.

Keleti Éva a tatai kiállítás megnyitójára személyesen ugyan nem tudott eljönni, de interneten keresztül bekapcsolódott az eseménybe, és örömmel mesélt a közönségnek pályájáról. A fotográfus elmondta, hogy maga válogatta ki azokat a fotókat, melyek a tatai múzeum falain kiállításra kerültek. A fényképek három témakörben készültek, az 50-es 60-as évek mindennapjait, valamint a tánchoz és a színházi világhoz fűződő kapcsolatát mutatják be. Keleti Éva a megnyitón úgy fogalmazott:- Nagyon szeretem ezeket a képeket, melyek közül számos mögött egy egész életen át tartó kapcsolat húzódik meg. Egy dolog feltétlenül szükséges a munkámhoz, az, hogy szeressem azt, akit fotografálok -tette hozzá az alkotó.

A különleges kiállítást Rigó Balázs nyitotta meg. Tata alpolgármestere a helyszínen úgy nyilatkozott: – Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Tatán is fogadhatjuk Keleti Éva képeit, hiszen tavaly töltötte be a 90. életévét és ennek alkalmából Budapesten volt egy nagy kiállítása, melynek egy részlete látható most nálunk. A tatai kiállításon a legtöbbek által ismert fotók mellett olyanok is megtalálhatóak, melyekkel ritkábban találkozhatott a közönség. A javarészt a múlt században készült képek nemcsak azt mutatják be, milyen technikával dolgozott Keleti Éva, hanem azt a nézőpontot, azt az univerzumot is, melyet műveivel képvisel az alkotó – mondta Rigó Balázs.

A „Fénypontok – Hírességek és hétköznapi hősök” című tárlat a vár emeleti, kandallós termében tekinthető meg március 8-ig.