Egyénileg megrendelhető szolgáltatással segít a Városgazda a nagyobb mennyiségű zöldhulladék elszállításában

A zöldhulladék elszállításáról tartott sajtótájékoztatót június 13-án dr. Szerencsi Richárd, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. cégvezetője, valamint Horváthy Lóránt önkormányzati képviselő a Deák Ferenc utcán. A helyszínen az egyik kertvárosi ingatlantulajdonos szállíttatta el a Városgazdával a nagyobb mennyiségben felgyűlt zöldhulladékát, miután az meghaladta azt a mennyiséget, melyet zöld zsákokban heti rendszerességgel ingyenesen elszállít a Kft.

Tatán a zöldhulladékok elszállítása több módon történik. A Vertikál Nonprofit Zrt. a családi házas övezetekben havonta egy alkalommal, tömbös beépítésű területeken évente kétszer (2023-ban április 21-én és november 17-én) szállítja el az általuk díjmentesen kiosztott zöld zsákban lévő hulladékot. (Ezek a zsákok  átvehetőek a helyi ügyfélszolgálatuknál, a régi rendelőintézet portáján.) A Vertikál Zrt. a zsákban elhelyezett zöldhulladékot, valamint a levágott ágnyesedéket maximum 70 cm hosszú és 50 cm átmérőjű kötegekben összekötve, alkalmanként legfeljebb 0,5 m3 mennyiségben díjmentesen szállítja el az ingatlanok elől.

Kisebb mennyiség esetén a Városgazda Nonprofit Kft. által forgalmazott zöld zsákokban is elhelyezhető zöld hulladék. dr. Szerencsi Richárd ezzel kapcsolatban elmondta: – A zöldhulladék elszállítását kétféle módon végezzük. Az egyik, amikor heti rendszerességgel ingyenesen elvisszük a kihelyezett zöld zsákokat, melyekbe inkább a kisebb, összeaprított hulladék való. Emellett pedig nagyobb mennyiség esetén rendelhető tőlünk kisteherautó, ami másfél-két köbméternyi hulladék elszállítására alkalmas. Ez a szolgáltatás 6350 forintba kerül, s akik igénybe szeretnék venni, azok a 34/708-102-es telefonszámon tudnak egyeztetni a munkatársaimmal.

Horváthy Lóránt önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: – Kertvárosban nagy zöldfelületek vannak, és az itt élők nagyon szorgalmasak, akik szeretik a szép, tiszta portákat, ezért vigyáznak a környezetükre és sokszor jó példával járnak elöl a hulladékkezelésben. Fontos minél többször elmondani, hogy ha nem férünk bele abba a keretbe, amit a Vertikál és a Városgazda ingyenesen kínál, akkor érdemes igénybe venni ezt a plusz szolgáltatást, amit akár szomszédok egymással összefogva is kérhetnek.

A nem az előírtak szerint végzett zöldhulladék kihelyezés illegális hulladéklerakásnak minősül, ami szabálysértési eljárást vonhat maga után. Kisebb mennyiségű zöldhulladék kihelyezése esetén a városgazdás zsákok az alábbi helyeken szerezhetők be: Tatai Városgazda Nonprofit Kft. telephelye, Gombos Agrodiszkont Plusz Kft., Veréb Dávid e.v. Műanyagbolt, Guguker Kft., Piactéri Gazdabolt.