Egyeztettek a Zöld Kerekasztal tagjai

December 7-én ülésezett a Zöld Kerekasztal a Városháza Fischer-termében, ahol környezetvédelmi és egyéb zöld témákban ezúttal négy napirendi pontban tárgyaltak aktuális kérdésekről.

Az önkormányzat korábban elfogadott környezetvédelmi programjában határozott arról, hogy minden évben legalább egy alkalommal összehívja a Zöld Kerekasztalt, a városunkban működő civil szervezetek és egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos szervezetek, intézmények képviselőit.

A decemberi ülés napirendjeivel kapcsolatban Rigó Balázs alpolgármester elmondta: – Az első és legfontosabb annak a zöld gyűjtőrendeletnek a tervezete, amit a képviselő-testület már első olvasatban tárgyalt, és a kerekasztal tagjai is elmondhatták ezzel kapcsolatos véleményeiket, javaslataikat. Emellett szó esett Tata Környezetvédelmi Programjáról, valamint a hódhelyzetről, hiszen az elmúlt időszakban több alkalommal fordultak a tataiak az önkormányzathoz a hódvárak okozta nehézségek miatt. Erről a témáról egy szakértő tartott előadást a helyben megszerzett eddigi tapasztalatokról.

A megbeszélésen a résztvevők többek között egy összefoglalót is megismerhettek az önkormányzat elmúlt egy évi, környezetvédelmi irányú munkájáról, többek között a Környezetvédelmi Alap pályázatáról, melyben idén 5 millió forintból, 180 pályázó részvételével, vízgyűjtő edényeket osztottak ki az esővíz megtartása érdekében. Tata elnyert egy pályázatot is, melynek köszönhetően 2023-ban az újhegyi városrészben a Nádas utcában esővíz kerteket fognak kialakítani.

A Zöld Kerekasztal az önkormányzat és a természetvédők, környezettudatos szervezetek munkáját egyaránt segíti, hiszen amellett, hogy a kommunikáció év közben is folyamatos, a kerekasztal eseményein egy hosszabb távú közös gondolkodás alapjait lehet lefektetni, emellett a személyes egyeztetés során lehetőség nyílik további érdemi, konstruktív javaslatok, észrevételek átadására is.