Elhunyt Gombás József

Elhunyt Gombás József, a Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagja.

Gombás József 1950. január 13-án született Tatán. Gyermekkorát Vértesszőlősön töltötte, középiskolába az Eötvös József Gimnáziumba járt, majd Pécsen szerzett gépészmérnöki diplomát.

Első munkahelye a tatai cserépgyár volt, ahonnan az útja az almásfüzitői timföldgyárba vezetett. Néhány évvel később Tatabányára ment dolgozni a Központi Bányászati Fejlesztési Intézetbe, mint robbantásvezető mérnök. Ezekben az években szerezte meg Veszprémben a második műszaki diplomáját, mely nagyban segítette további szakmai pályafutását. 1977-ben kötött házasságot korábbi gimnáziumi osztálytársával, Körmendi Judittal, közös életüket Tatán kezdték meg, házasságukból egy gyermekük született. Időközben Budapesten vállalt feladatokat, többek között a Magyar Állami Operaházban, az Erkel Ferenc Színházban és a Vígszínházban is dolgozott pirotechnikusként, emellett számos ünnepségen, fesztiválon közreműködött. A jogi szakokleveles mérnöki diploma megszerzése lehetővé tette számára, hogy az államigazgatásban vállaljon munkát, így az Országos Munkügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen dolgozott hosszú évekig, mint munkaügyi felügyelő. Eközben szerezte meg pénzügyi és számviteli diplomáját. Nyugdíjas évei előtt a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársa volt, ahol a műszaki osztályon tevékenykedett.

Gombás József 2019. október 13-tól haláláig a Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselője volt. A 2019. októberében megtartott választáson a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület jelöltjeként indult, s az október 30-án megalakult Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjeként, majd 2022. szeptember 26-tól elnökhelyetteseként képviselte a tatai lengyel közösség érdekeit. Feleségének köszönhetően, egy több évtizedes barátságon keresztül ismerkedett meg a lengyel kultúrával. Megtanulta a nyelvet, és a helyi lengyel közösség aktív tagjaként ismereteit a lengyel nemzetiségi történelmi megemlékezések és összejövetelek alkalmával szívesen osztotta meg másokkal. Szívén viselte Tata és a lengyelországi Pinczów közötti testvérvárosi kapcsolatot is. 2022. augusztusában, a Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében ő vezette a pinczówi Aratónapra meghívott tatai delegációt. Az idei év tavaszán az ő kezdeményezésére nyújtott be városunk önkormányzata pályázatot a Waclaw Felczak Alapítványhoz egy pinczówi kapcsolatépítő munkalátogatás megvalósítására, majd a pályázati támogatást nyert projekt keretében maga is részt vett a lengyelországi testvérvárosi látogatáson, ahol nyelvtudásával segítette a tárgyalások, megbeszélések lebonyolítását. Betegségéből részben felépülve augusztus 4-én ő is ott volt a 40. Minimaratonra érkező lengyel futók fogadásán.

Tata Város Önkormányzata mély részvéttel osztozik a család fájdalmában.

Isten nyugosztalja!