Elköszönt Farkas Gábor, a vármegyei rendőr- főkapitányság főkapitánya

A Tatai Rendőrkapitányság az illetékességi területén lévő települések bevonásával közbiztonsági egyeztető fórumot szervezett szeptember 6-án a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőrkapitányság Szabadidő és Kiképzési Központjában, a járási polgármesterek, a közterület felügyelet, a polgárőrség és az együttműködő szervek képviselőinek részvételével.

A találkozón köszönt el a résztvevőktől Farkas Gábor rendőr dandártábornok, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, mivel 2023. szeptember 30-án lejár 10 éves főkapitányi kinevezése. Farkas Gábor megköszönve a közös munkát, elmondta: – Az elmúlt évtized volt életem leggyorsabban eltelt 10 éve, amihez számos nem mindennapi helyzet kötődött. 2013. augusztusában érkeztem ebbe a munkakörbe, akkor már egy árvíz és hóhelyzet után, s ezt követte először a 2015-ös migrációs válság, majd a koronavírus járvány, az ukrán háború és az energiaárak elszabadulása, melyek mind külön feladatokat adtak és újabb megoldásokat igényeltek. Farkas Gábor elmondta azt is, nagyon megszerette Tatát, városunk volt az otthona, és szívesen töltötte itt a szabadidejét is, ezért fájó szívvel búcsúzik vármegyei feladataitól. A kistérség és Tata nevében Michl József polgármester mondott köszönetet az együttműködésért, s az 1938-as városegyesítés 80. évfordulója alkalmából megjelent éremsorozattal ajándékozta meg Farkas Gábort.

Az egyeztető fórumon sor került járásunk aktuális közbiztonsági és közlekedésbiztonsági helyzetének értékelésére, mellyel kapcsolatban Krasula János r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, tatai kapitányságvezető tartott tájékoztatót. A helyszínen elhangzott, hogy az elmúlt évek kiemelten rávilágítottak a biztonság mindennapokban betöltött szerepére, ennek pedig két fontos eleme a közbiztonság és a közlekedésbiztonság. 2022-ben országosan nőtt a bűncselekmények száma, ám térségünkben csökkenő tendenciát mutattak a számok, s az idei év eddigi statisztikája is csak elenyésző emelkedést mutat a Tatai-járásban. A tatai kapitányságot tekintve, a bejelentésekre történő reagálás átlaga 20 perc alatt van, ez vármegyénkben a 2. legjobb idő. A közlekedésbiztonság terén elmondható, hogy a legfőbb baleseti ok a kanyarodási szabályok be nem tartása, ezt követi a gyorshajtás. Idén egyébként a tatai kapitányság szűrte ki a vármegyében a legtöbb ittas vezetőt, s az év első 8 hónapjában 834 személy ellen indult intézkedés a biztonsági öv használatának mellőzése miatt. Külön napirendi pontja volt a fórumnak az online bűnözés, amely egyre nagyobb teret hódít és már a folyamatban lévő ügyek egyharmadát kiteszi. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a megelőzésben rendkívül nagy szerepet játszik a lakossági tájékoztatás, melyben Tata Város Önkormányzata is felajánlotta a segítségét egy figyelemfelhívó, tájékoztató kommunikációs kampányban.