Emléktáblák díszítik az Angolkert két bejáratát

A Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében, Tata Város Önkormányzata támogatásával emléktáblákat avattak május 22-én az Angolkert Erzsébet téri és Pálmaház felőli bejáratainál.

A tatai Angolkertet gróf Esterházy Ferenc (1746-1811) álmodta meg. Barátaival Angliába utazott, ahol nagy hatást gyakoroltak rá a természeti formákat utánzó parkok. Hazatérve elhatározta, hogy birtokán, a bővizű karsztforrások közelében hasonló kertet alakít ki, melynek alapjait 1783-ban Böhm Ferenc uradalmi vízépítő mérnök tervezte és telepítette. Az alapítás 240. évfordulója alakalmából 2023-ban dr. Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke írt egy hosszabb lélegzetvételű cikket, melyben kiemelte: „A növények, a facsemeték beszerzése nehéz feladat volt, legtöbbjük a francia Versailles faiskoláiból került ki. A nedves talaj, a forrásoktól párás levegő különleges fajok telepítésére adott lehetőséget. A tájképi kert útjai mellé bükköt, platánt, kocsányos tölgyet ültettek. De a park fái között megtalálhatjuk a fekete-, luc-, páfrányfenyőket, a nyírt, kőrist, hársfát is, emellett Tatán ültettek hazánkban először szomorúfűzeket. A kertet évtizedekig a grófi család és vendégei használhatták, a látogatók számára zárva volt. Az idegenforgalom fellendítése érdekében Tata-Tóváros képviselő-testülete szorgalmazta a grófnál annak megnyitását, ami 1923-ban meg is történt – vasárnaponként volt látogatható a park. 1945 után az Angolkertet közparkká nyilvánították, és Néppark elnevezést kapott.” Az egyesület elnöke az emléktábla avatáson úgy fogalmazott: – Mind büszkék lehetünk erre a természeti kincsünkre, és azokra az elődökre, akiknek hozzánk hasonlóan a szívügyük volt Tata.

Tavaly nemcsak az Angolkert alapításának 240. évfordulójára emlékezhettünk, hanem arra is, hogy 100 éve nyitották meg a kertet a nagyközönség előtt. A jubileumok kapcsán született meg az emléktáblák ötlete dr. Kis Tiborné fejében, aki először Boglári Zoltánnal, a körzet önkormányzati képviselőjével egyeztetett, majd Michl József polgármester és az önkormányzat támogatásával valósult meg az elképzelés. Michl József köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a munkában, a helytörténeti egyesületnek, a kert két bejáratának felújításáért a Tatai Városgazda Nonprofit Kft.-nek, valamint Stummer Balázsnak, az emléktáblák készítőjének.

Az Angolkert értékeinek helyreállítása, megóvása érdekében Tata Város Önkormányzata az elmúlt időszakban pályázati és saját források segítségével több ütemben hajtott végre a helyszínen fejlesztéseket. Ezek nyomán helyreállították a sétányok eredeti útvonalait, felújították az Esterházy Nyári lakot és az egykori nyári konyha épületét valamint a műbarlangot, tavaly megvalósult a Jenő-malom és környezetének helyreállítása, s időközben felújították az Erzsébet téri és a Pálmaháznál lévő bejáratokat. A folytatásban egy határon átnyúló pályázat keretében a közeljövőben a műromok, a Török mecset és a harmadik bejáratnál lévő két kőgriff is megújul.