Energiahatékony Önkormányzat díjat nyert Tata

Május 4-én Budapesten Rigó Balázs alpolgármester vette át az Országházban az Energiahatékony Önkormányzat díjat, mellyel kapcsolatban május 10-én tartottak sajtótájékoztatót a Városháza dísztermében.

Az Országház a Virtuális Erőmű Program díjátadó gálájának adott otthont május 4-én. A Virtuális Erőmű Program (VEP) az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, és díjazza jó példáikat. Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energiaegységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország 2. legnagyobb villamos erőművévé vált.

A budapesti ünnepségen Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke képviselte Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzatát, s ő vette át azt az elismerést, mellyel a Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Programot díjazták a legsikeresebb Energiahatékonysági Mentorszervezet kategóriában. A gálán került sor az Energiahatékony Önkormányzat díjak átadására is, ezt a címet azok az önkormányzatok kaphatják meg, amelyek a kész terveken és benyújtott pályázatokon túl megvalósított és lezárt energetikai beruházásokkal, így mérhető megtakarításokkal vagy mérhető megújuló energiatermeléssel rendelkeznek.

A tatai elismeréssel kapcsolatban Rigó Balázs alpolgármester elmondta: – Az Energiahatékony Önkormányzat védjegyet annak köszönhetően kaptuk meg, hogy 2010 óta folyamatosan végezzük a városi intézményeink energiaracionalizálását. Ezen fejlesztések eredményeként elmondhatjuk, hogy mára a Kertvárosi Óvodán kívül minden intézményünk energiafogyasztását sikerült lecsökkenteni, a nyílászáró-cserék, gépészeti korszerűsítések és különböző hőszigetelések nyomán. Emellett a közvilágítást is folyamatosan fejlesztettük az elmúlt esztendőkben, Tatán most mintegy 2400 LED lámpatest működik, ami a közvilágítást biztosító lámpák közel kétharmadát jelenti. Tata alpolgármestere kiemelte, hogy miután nemrég elfogadásra került a város klímastratégiája, már készül Tata Fenntartható Energia és Klíma-akcióterve is, amely többek között felméri a város jelenlegi energiahelyzetét, megoldásokat javasol az energiafelhasználás mérsékléséhez, a káros klímahatások elleni védekezéshez, valamint számszerűsíti is a várható eredményeket.

A Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Programot (KEVEP) 2018 őszén alapították, 18 alapító taggal. Azóta a vármegye kibocsátásai jelentősen mérséklődtek, az épületenergetikai és a megújuló energia hasznosítását célzó beruházásoknak köszönhetően. Borsó Tibor, a tatai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: – A Virtuális Erőmű Program fenntarthatósági szemléletmódja már a kezdetektől nagyon közel állt hozzánk, hiszen korábban is kiemelten kezeltük a környezeti egyensúly kérdését, mivel vármegyénk igazi ékszerdoboz a teremtett és épített örökségének köszönhetően. A környezettudatosság elterjesztésében éppen ezért a lakosságnak, az itt élőknek van a legnagyobb szerepük, ezért fontos számunkra a társadalmasítás, melynek érdekében az elmúlt években számos programot, rendezvényt szerveztünk. A vármegyei közgyűlés alelnöke hozzátette: – Mindenkire szükség van a program további sikeres folytatásához, a lakosságra, a civil szervezetekre és a vállalkozásokra egyaránt, hiszen a közös gondolkodás és a közös cselekvés vezet eredményre.