„Ez a város csupa kert meg víz…”

A kertek művészete a fő témája az idei, sorrendben már 24. Tatai Barokk Fesztiválnak, melynek programjai jövő hét csütörtökig zajlanak.

A 2023-as esztendő tematikájának részeként „Barokk kertek – Kastélykertek” címmel tartott előadást az Esterházy-kastélyban Németh Zita tájépítész augusztus 16-án. Német Zita elmondta: – A barokk korhoz nagyon szépen illeszkedik ez a téma, ugyanis a legreprezentatívabb kertek a barokk idején születtek. Ezek a kertek nagyon különböznek a tájképi kertektől vagy a mostani ízléstől, hiszen épített jellegűek voltak, geometrikus formák jellemezték, nagyvonalú, ünnepélyes hangulatot árasztottak. Kialakításukhoz olyan növényeket használtak, amelyeket nyírni lehetett – a geometrikus formavilág kialakítása miatt – de a virágokat is szerették használni, valamint az olyan növényeket, amelyek természetes módon ezen az éghajlaton nem voltak megtalálhatóak. A barokk kertek és városunk viszonylatáról az előadó elmondta: – Tatánál maradva, az Esterházy-kastély körül volt egy barokk kert, de még előtte az Esterházy család gondolkodott egy fényűző kert kialakításán a vár területén is, ami végül nem valósult meg. Emellett az Angolkert, ami tájképi kert, bár egy természetesebb formát mutat, mégis nagyon tervezett kerttípus.

Az előadást követően „Tata, a kertek városa” elnevezéssel szerveztek sétát, melyen Kövesdi Mónika kalauzolta az érdeklődőket. A Kuny Domokos múzeum művészettörténésze úgy nyilatkozott:- Egy régi leírásban olvasható, hogy Tata karakteréhez hozzátartozik a víz és a zöld, mert ez a város csupa kert meg víz. A felsőtatai városrész egykori, régi kertjeiből alig maradt valami, de régi térképek, fotók és leírások alapján ezeknek a nyomait járjuk be. Az Esterházy-kastély előtti térségen volt a grófi kastélykert egy része, aztán a Piarista Rendház környezetében feküdt a piarista atyák kertje, mely évszázadokon át létezett, átsétálva a Fürdő utca-Hajdú utca környékén volt valamikor a piarista atyák nagyobb kertje, és még érdemes szólni a török fürdőről is, hiszen valamikor már a török időkben is hasznosították a feltörő forrásokat, márványmedencéket építettek, melyeket régi metszetek is ábrázolnak. A séta így igazából a „Régi kertek nyomában…” címet is viselhette volna – fogalmazott Kövesdi Mónika.

A Barokk Fesztivál holnap folytatódik, csütörtökön délután 4 órakor a Városháza dísztermében a Schiffer Ervin emlékére megjelent könyvet mutatják be az érdeklődőknek.