Február 2. a Vizes Élőhelyek Világnapja

Február 2. a Vizes Élőhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt. A nemzetközi megállapodás célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása.

Az egyezményt 1971-ben még csupán 7 nemzet írta alá, azóta azonban már világszerte 172 ország a részese, köztük 1979 óta Magyarország is. A Ramsari Egyezmény által védett vizes élőhelyek listáján összesen 2435 terület szerepel, ezek összesített kiterjedése meghaladja a 2,5 millió km2-t. Hazánkban 29 nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyet tartunk nyilván, ezek egyikét képezik a Tatai-tavak 1897 hektárral. Az Öreg-tó 1989 márciusa óta szerepel a rangos listán, míg a Fényes-forrásvidék, a Réti-halastavak és a Ferencmajori-halastavak térsége 2006 óta.

Az egyezmény 51 éves történetében különösen fontos, hogy 2018-ban létrehozták a Ramsari Város címmel elismert települések hálózatát. Így lett Tata  is Ramsari Város a világ 18 településének egyikeként. Ez a rangos díj azokat a városokat illeti, amelyek különösen sokat tettek a vizes élőhelyeik megőrzéséért, fejlesztéséért, a környezeti nevelésért, a fenntartható gazdálkodásért. A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Michl József polgármester elmondta: – Az elismerés nagy felelősséget is jelent, és ennek megfelelve a város az elmúlt években is mindent megtett azért, hogy ezeket a területeket ne csak karbantartsa, hanem folyamatosan fejlessze is. Túl vagyunk az Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációja 1. ütemén, most szervezzük a folytatást, megtörtént a Réti-8-as tó rehabilitációja, a Fényes folyamatos fejlesztése, a Grófi-tó rekonstrukciója, a tanösvény megvalósítása és több olyan kisebb projektünk is befejeződött, melyek a forrásokkal kapcsolatos munkát jelentették.

Az önkormányzat az Által-ér Szövetséggel együttműködve azon dolgozik, hogy újabb és újabb fejlesztéseket valósítson meg, melyek a természetvédelem és a turizmus területét is érintik. Ezzel kapcsolatban Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója február 2-án úgy nyilatkozott: – Egy újabb vizes élőhely rekonstrukciójának előkészületei zajlanak az Által-ér Szövetség bevonásával, ez az Öreg-tó délkeleti öblének helyreállítása. Egy kb: 5 hektáros vizes élőhelyet szeretnénk visszaadni az Öreg-tónak oly módon, hogy azt a természetvédelem, a környezeti nevelés és az ökoturizmus szolgálatába állítsuk. A tó délkeleti öblében egy olyan hullámtér volt korábban, ami sajnos a tó legutóbbi kotrásakor, a nyolcvanas években feltöltésre került és ezt a területet szeretnénk úgy visszaadni a tónak, hogy egyrészt tükrözze az eredeti állapotokat, másrészt pedig szerepet kapjon a vízminőség javításában és egyfajta tanösvényként is szolgáljon.

A fejlesztéssel az Öreg-tó délnyugati öblében 10 évvel ezelőtt kialakított vizes élőhely zavartalanságának megőrzéséhez is szeretne hozzájárulni a város és az Által-ér Szövetség, hogy az egyre sokszínűbb élővilágnak otthont nyújtó délnyugati öböl a látogatók helyett egyre inkább a természeté legyen.