Február végéig látható a BIRDO madárfotó kiállítás Tatán

Január 31-én Tatára érkezett a „Birdo – Az év madárfotósa 2024” című fotókiállítás, amelyet a Malom és Kacsa Rendezvényházban nyitottak meg.

A Birdo egy madarakról szóló, amatőr és profi fotósoknak egyaránt meghirdetett fotópályázat. A beküldött képek kizárólag természetes élőhelyen fényképezett, vad madarakat ábrázolhatnak. A képeket különböző kategóriákban értékeli a zsúri, például a madarak viselkedése, madarak repülés közben vagy dokumentum sorozat.

A díjazott pályaművekből összeállított kiállítás tatai megnyitóján S. Takács Zsuzsanna, a pályázat egyik kiírója elmondta: – 2022-ben indult el a kezdeményezés, s az első eredményhirdetést Tatán rendezték. Itt dőlt el az is, hogy érdemes volt belevágni, mert a fotósok visszajelzéseiből kiderült, hogy hiánypótló ez a pályázati lehetőség, a 10 meghirdetett kategória pedig nagyobb esélyt jelent az alkotók számára. Sokat köszönhetünk a Tatai Vadlúd Sokadalomnak és Csonka Péternek, aki szakmai tanácsaival segített, és részben neki köszönhető, hogy a Magyar Madártani Egyesület is támogatja a pályázatot. S. Takács Zsuzsanna hangsúlyozta: – Nemcsak gyönyörködtetni szeretnénk a nézőinket, hanem érzékeltetni velük azt is, hogy milyen fontosak a madarak az életünkben. Emellett persze az alkotók is nagyon fontosak, hiszen a legtöbb madárfotós fantasztikus felkészültséggel bír, szakmai tudásuk pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkészüljenek ezek a különleges képek, amelyekhez rendkívüli kitartás is szükséges.

A versengés második fordulójába tavaly több, mint 500 alkotás került be, melyekre a közönség is leadhatta szavazatait, és különdíjakat is kiosztottak. Az egyik ilyen Tata Város különdíja volt, melyet 2023-ban Szemán Péter: „Kötelék” című képe nyert el. Michl József, Tata polgármestere a kiállításmegnyitón úgy fogalmazott: – Mindig nagy öröm egy ilyen esemény, amely arra is figyelmeztet minket, hogy mennyire kell vigyáznunk a teremtett világra, és a természet, valamint a benne élő ember életmódja közötti egyensúlyra. A városvezető kiemelte, hogy február 2-án Tata ad otthont a Vizes Élőhelyek Világnapja országos ünnepi rendezvényének, az Agrárminisztérium, Tata Város Önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság közös szervezésében.

A „Birdo – Az év madárfotósa 2024”  kiállítás február végéig látható városunkban.